EU oštro osudila takozvane ruske izbore na Krimu

"Rukovodstvo Rusije i oni koji su odgovorni za organizovanje ovih nezakonitih akcija biće pozvani na odgovornost i suočiće se sa posljedicama"

3183 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropska unija je saopštila da oštro osuđuje održavanje ruskih regionalnih i lokalnih izbora na ukrajinskoj teritoriji, navodeći da oni predstavljaju još jedan akt kršenja međunarodnog prava i da ne mogu proizvesti nikakva pravna dejstva.

Povodom regionalnih i lokalnih izbora koje je Rusija organizovala od 6. do 8. septembra u većem broju oblasti, uključujući ukrajinsko poluostrvo Krim koje je Moskva anektirala 2014. godine i njegov najveći grad Sevastopolj, portparol EU Peter Stano naveo je da Brisel "oštro osuđuje održavanje takozvanih 'izbora' Rusije na ukrajinskoj teritoriji".

"Oni predstavljaju još jedan akt kršenja međunarodnog prava, Povelje UN i suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine. EU ne priznaje ove takozvane 'izbore' niti njihove rezultate na Krimu. Oni su ništavi i ne mogu proizvesti nikakva pravna dejstva. Rukovodstvo Rusije i oni koji su odgovorni za organizovanje ovih nezakonitih akcija biće pozvani na odgovornost i suočiće se sa posljedicama", naveo je Stano.

U pisanoj izjavi, objavljenoj na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Stano je naveo da i da EU, više od decenije poslije ruske invazije i pokušaja nezakonite aneksije Krima, ponavlja svoj stav da je Krim Ukrajina.

"Pozivajući se na Rezoluciju Generalne skupštine UN od 27. marta 2014. godine, pozivamo Rusiju da obustavi aktivnosti kojima podriva nacionalno jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine. Postoji jedan jasan izlaz iz ovog rata: da Rusija odmah okonča ilegalnu, ničim izazvanu i neopravdanu agresiju na Ukrajinu i da povuče sve snage i vojnu opremu sa teritorije Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica", dodao je Stano.

Bonus video: