Njemačka na šest mjeseci proširila režim graničnih kontrola na sve svoje kopnene granice

Njemačka je od 2015. godine primila ogroman broj izbjeglica sa Bliskog istoka, ali se njene vlasti sada suočavaju sa sve većim političkim otporom - i jačanjem podrške za ekstremno desnu stranku Alternativa za Njemačku

4892 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Vlada Njemačke naložila je danas da se na šest mjeseci uvedu kontrole na svim njenim kopnenim granicama, čime je proširila te mjere koje je već imala na nekim granicama, a kao razlog je navela - ilegalne migracije i zaštitu zemlje od ekstremističkih prijetnji.

"Jačamo unutrašnju bezbjednost kroz konkretne akcije i nastavljamo sa tvrdim pristupom prema iregularnim migracijama", rekla je novinarima ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

Njemačko Ministarstvo je saopštilo da je danas obavijestilo Evropsku uniju o režimu na prelazima na kopnenim granicama sa Francuskom, Luksemburgom, Holandijom, Belgijom i Danskom koji će trajati u narednih šest mjeseci, a počinje da se primjenjuje od 16. septembra.

Restriktivne mjere već su na snazi na granicama Njemačke sa Poljskom, Češkom, Austrijom i Švajcarskom.

"Dok ne dođemo do snažne zaštite spoljnih granica Evropske unije kroz novi Zajednički evropski sistem azila, moramo dodatno ojačati kontrole naših nacionalnih granica", rekla je Fezer.

Prema njenim riječima, Njemačka je od prošlog oktobra odbila zahtjev više od 30.000 ljudi da pređu njene granice.

Koaliciona vlada njemačkog socijaldemokratskog kancelara Olafa Šolca je pod pritiskom da se snažnije suprotstavi nelegalnim migracijama.

Prošlog mjeseca, u napadu nožem na posjetioce festivala u Solingenu ubijeno je troje ljudi, a počinilac je azilant iz Sirije koji tvrdi da mu je inspiracija bila - teroristička grupa Islamska država.

Njemačka je od 2015. godine primila ogroman broj izbjeglica sa Bliskog istoka, ali se njene vlasti sada suočavaju sa sve većim političkim otporom - i jačanjem podrške za ekstremno desnu stranku Alternativa za Njemačku.

Ta antiimigrantska stranka, koja uživa veliku popularnost na istoku Njemačke, pobijedila je na izborima u tamošnjoj saveznoj državi Turinigija, a u Saksoniji je osvojila drugo mjesto po broju glasova.

U junu ove godine, poslije napada nožem jednog avganistanskog imigranta na policiju u kojem je jedan policajac poginuo, kancelar Šolc je rekao da će Njemačka početi sa deportacijama kriminalaca iz Avganistana i Sirije.

Krajem avgusta, Njemačka je deportovala 28 državljana Avganistana, navodeći da su oni osuđivani kriminalci, ali bez pominjanja krivičnih djela za koja su osuđivani.

Bonus video: