Jedna osoba poginula u ukrajinskom napadu na Moskvu dok ruski dronovi gađaju Kijev

Bespilotne letjelice udarile u višespratnice u moskovskoj oblasti

7591 pregleda 5 komentar(a)
Zgrada u Moskvi nakon napada dronom, Foto: Reuters
Zgrada u Moskvi nakon napada dronom, Foto: Reuters

Ukrajinski zvaničnici rekli su danas da je široko rasprostranjeni ruski napad bespilotnim letjelicama i projektilima ciljao Kijev i kritičnu infrastrukturu na sjeveroistoku Ukrajine uz druge regije, dok ruski zvaničnici govore da je u napadu dronova iz Ukrajine preko noći ubijena žena u blizini glavnog grada i prizemljeni letovi na tri moskovska aerodroma.

Guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov rekao je da je 46-godišnja žena ubijena, a četiri osobe povrijeđene u gradu Ramenskoe kada su bespilotne letjelice udarile u višespratnice u moskovskoj oblasti.

Desetine stanovnika evakuisano je iz teško oštećenog stambenog bloka, rekli su zvaničnici.

Zgrada u Moskvi nakon napada dronom
Zgrada u Moskvi nakon napada dronomfoto: Reuters

Lokalni mediji citiraju ruske odbrambene izvore koji su rekli da su jedinice protivvazdušne odbrane uništile 144 ukrajinske bespilotne letjelice iznad oblasti centralne Rusije tokom noći.

Ruska nacionalna uprava za avijaciju Rosavijacija saopštila je da su nakon napada dronom letovi obustavljeni na tri moskovska međunarodna aerodroma, Domodedovo, Žukovski i Vnukovo, iz sigurnosnih razloga.

Nekoliko sati kasnije rečeno je da aerodromi rade normalno.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo je u međuvremenu saopštilo da je Rusija napala preko noći sa dvije rakete i najmanje 46 dronova. Rečeno je da je oboreno 38 dronova.

Vojna uprava u glavnom gradu Ukrajine saopštila je da je njena protivvazdušna odbrana oborila sve bespilotne letelice koje su krenule ka Kijevu nakon vazdušne uzbune koja je počela oko četiri sata ujutro po lokalnom vremenu i trajala oko dva sata.

Kijevski zvaničnici rekli su da u gradu nije bilo štete.

Kako Rusija napreduje u istočnoj Ukrajini, Kijev pokušava prenijeti rat u Rusiju napadom na rusku zapadnu oblast Kursk 6. avgusta i sve većim napadima dronovima duboko u rusku teritoriju.

Rusija kaže da su napadi slični "terorizmu" jer ciljaju na civilnu infrastrukturu.

Iz Ukrajine nije bilo komentara o napadima od utorka. Obje strane negiraju da su ciljali civile, ali civili su poginuli u napadima s obje strane.

Domaća industrija bespilotnih letjelica u Ukrajini ubrzano raste i Kijev pojačava napade bespilotnim letjelicama na rusku energetsku, vojnu i saobraćajnu infrastrukturu.

Bonus video: