Tusk osudio Njemačku zbog povratka kontrole na granicama

Poljski premijer je poručio da je njegova vlada garant da se borba protiv nelegalne migracije nikada neće pretvoriti u ksenofobnu politiku, da neće upasti u zamku populizma i autoritarnih tendencija, a rekao je i da ne vjeruje u mit da su demokratija i ljudska prava nespojivi sa oštrom odbranom državnih granica

11814 pregleda 36 reakcija 3 komentar(a)
Tusk, Foto: Reuters
Tusk, Foto: Reuters

Poljski premijer Donald Tusk je danas kritikovao odluku Njemačke da ponovo uvede kontrolu na kopnenim granicama sa svim susjedima što je ocijenio kao ukidanje velikog dijela šengenskog prostora zbog njemačkih unutrašnjih problema.

Tusk je najavio hitne konsultacije s pogođenim susjedima Njemačke da bi se uz pomoć Evropske unije spriječilo sprovođenje te odluke.

Kontrole na svim granicama Njemačke trebalo bi da počnu u ponedjeljak, 16. septembra.

"Ne možemo da pristanemo na postupanje s kraja na kraj: jednom zatvaramo granice za sve, a poslije ih odjednom otvaramo svima. To je de fakto ukidanje šengenskog prostora u velikim razmjerama. Takvi koraci su za Poljsku neprihvatljivi. Uopšte ne sumnjam da je povod za tu odluku unutrašnjopolitička situacija u Njemačkoj, a ne naša politika prema nelegalnoj migraciji", kazao je Tusk u Varšavi na savjetovanju poljskih ambasadora.

"Poljskoj nije potrebno jačanje kontrole na našim granicama, već pojačano učešće zemalja kao što je Njemačka u zaštiti spoljašnjih granica EU. Nama je potrebno razumijevanje, više sredstava i priznanje da naša politika na istočnim granicama mora da bude i evropska politika", rekao je Tusk.

Premijer je rekao da se nada da će pritisak EU i susjeda Njemačke natjerati zvanični Berlin da koriguje odluku.

"Poljskoj danas ne treba da joj iko drži predavanja. Bili smo najdoslednija zemlja koja je upozoravala na lakomislene odluke kako prema Rusiji i Ukrajini, tako i politici prema nelegalnoj migraciji", rekao je Tusk.

Poljski premijer je poručio da je njegova vlada garant da se borba protiv nelegalne migracije nikada neće pretvoriti u ksenofobnu politiku, da neće upasti u zamku populizma i autoritarnih tendencija, a rekao je i da ne vjeruje u mit da su demokratija i ljudska prava nespojivi sa oštrom odbranom državnih granica.

Vlada Njemačke naložila je u ponedjeljak kontrolu na svim kopnenim granicama, čime je proširila tu mjeru koju je već imala na nekim granicama, a kao razlog je navela - ilegalne migracije i zaštitu od ekstremističkih prijetnji.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer je saopštila da je obavijestila Evropsku uniju o novom režimu na prelazima na kopnenim granicama sa Francuskom, Luksemburgom, Holandijom, Belgijom i Danskom koji će od 16. septembra trajati šest mjeseci. Restriktivne mjere već su na snazi na granicama Njemačke sa Poljskom, Češkom, Austrijom i Švajcarskom.

"Dok ne dođemo do snažne zaštite spoljnih granica Evropske unije kroz novi Zajednički evropski sistem azila, moramo dodatno ojačati kontrole naših nacionalnih granica", rekla je Fezer.

Po njenim riječima, Njemačka je od oktobra prošle godine odbila zahtjev više od 30.000 ljudi da pređu njene granice.

Koaliciona vlada njemačkog socijaldemokratskog kancelara Olafa Šolca je pod pritiskom da se snažnije suprotstavi nelegalnim migracijama.

Njemačka je od 2015. godine primila ogroman broj izbjeglica sa Bliskog istoka, ali se njene vlasti sada suočavaju sa sve većim političkim otporom i jačanjem podrške ekstremno desničarskoj, anti-imigrantskoj stranci "Alternativa za Njemačku" (AfD).

Bonus video: