Britanski mediji: London dopustio Ukrajini ispaljivanje britanskih raketa na Rusiju

Taj potez nije najavljen i malo je vjerojatno da će biti javno objavljen čak i kada se britanski premijer Kir Starmer sastane sa američkim predsjednikom Džoom Bajdenom u Vašingtonu 13. septembra

7053 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Britanski mediji navode da je ova zemlja, iza zatvorenih vrata, dala Ukrajini zeleno svjetlo za korišćenje svojih raketa Storm Shadow za udare duboko u rusku teritoriju dok su moskovske trupe tokom noći ponovno gađale energetske objekte i civilnu infrastrukturu na sjeveroistoku Ukrajine, ranivši najmanje 14 ljudi.

Prema listu Gardijan, vladini izvori rekli su da je već donešena odluka da se Kijevu dopusti korišćenje krstarećih projektila britanske proizvodnje unutar Rusije.

Taj potez nije najavljen i malo je vjerojatno da će biti javno objavljen čak i kada se britanski premijer Kir Starmer sastane sa američkim predsjednikom Džoom Bajdenom u Vašingtonu 13. septembra.

Britanski zvaničnici nisu potvrdili pisanje Gardijana.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mjesecima je molio saveznike Kijeva da dopuste Ukrajini da ispaljuje zapadno oružje, uključujući američki ATACMS dugog dometa i britanske Storm Shadows, duboko u rusku teritoriju kako bi se ograničila sposobnost Moskve za pokretanje napada.

Bajden je ranije ove sedmice rekao da njegova administracija smišlja način za ukidanje ograničenja, iako nije dao nikakve detalje.

U međuvremenu, državni sekretar Entoni Blinken snažno je nagovijestio tokom putovanja u Kijev 11. septembra da je Bijela kuća blizu odluke o ukidanju ograničenja na korišćenje svog dalekometnog oružja.

"Radimo hitno kako bismo osigurali da Ukrajina ima ono što joj je potrebno za efikasnu odbranu", rekao je na konferenciji za medije nakon sastanka s britanskim ministrom vanjskih poslova Dejvidom Lamijem i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Andrijem Sibihom.

Blinken i Lami napustili su Ukrajinu nakon sastanka sa ukrajinskim zvaničnicima u Kijevu i najave novog paketa pomoći.

Bonus video: