Musolinijeva unuka napustila stranku premijerke

Rakele Musolini je kazala da je stranka Đorđe Meloni previše desničarski orijentisana

11135 pregleda 2 komentar(a)
Đorđa Meloni, Foto: Rojters
Đorđa Meloni, Foto: Rojters

Unuka italijanskog ratnog diktatora Benita Musolinija izjavila je juče da napušta stranku Braća Italije premijerke Đorđe Meloni jer je previše desničarski orijentisana, nakon što se nedavno usprotivila njenom stavu o pravima manjina.

Rakele Musolini, gradska odbornica u Rimu koja je osvojila najviše glasova od svih kandidata na posljednjim lokalnim izborima u tom gradu 2021. godine, izjavila je da prelazi u grupaciju stranke Forca Italija, koja je više centristički orijentisana, prenio je Rojters.

“Vrijeme je da okrenem stranicu i pridružim se stranci koja je bliža mojim umjerenim i centrističkim senzibilitetima”, rekla je 50-godišnja Musolini novinskoj agenciji ANSA, potvrđujući ranije novinske izvještaje.

Braća Italije vuku korijene iz Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), nasljednika Musolinijevih fašista osnovanog nakon Drugog svjetskog rata. Od dolaska na vlast 2022. godine, Meloni je pokušala da predstavi stranku kao tradicionalnu konzervativnu grupu.

Kritičari kažu da je taj pokušaj uglavnom fasada, ukazujući na oštre stavove stranke o imigraciji, abortusu i roditeljstvu istog pola, te njene poteze za pooštravanje kazni za surogat majčinstvo.

Vrijeme je da okrenem stranicu i pridružim se stranci koja je bliža mojim umjerenim i centrističkim senzibilitetima

Forca Italija - dio Melonine vladajuće koalicije - takođe se predstavlja kao stranka koja brani tradicionalne hrišćanske vrijednosti, ali se smatra liberalnijom u pogledu građanskih prava.

Jedan politički izvor izjavio je za Rojters da su pitanja prava igrala ključnu ulogu u odluci Rakele Musolini da promijeni stranku.

Ona se prošlog mjeseca sukobila sa Meloni u sporu oko pola Iman Helif, alžirske bokserke koja se borila protiv Italijanke Anđele Karini na Olimpijskim igrama.

Nakon što je Karini odustala tokom borbe protiv Helif - koja je kasnije osvojila zlatnu medalju - Meloni je izjavila da to nije bio meč između ravnopravnih protivnica jer Alžirka nije prošla test podobnosti pola na Svjetskom prvenstvu prošle godine.

“Dok se ne dokaže suprotno, Iman Helif je žena. I pretrpjela je nedostojan lov na vještice”, rekla je Musolini.

Bonus video: