Ruska kontraofanziva veliki udarac za Kijev

Zelenski tvrdi da operacija ukrajinske vojske i dalje ide po planu dok ruske trupe brzo napreduju

17458 pregleda 8 komentar(a)
Brod sa žitom pogođen je u ruskom raketnom napadu, Foto: Reuters
Brod sa žitom pogođen je u ruskom raketnom napadu, Foto: Reuters

Rusija je saopštila da su njene snage ponovo zauzele 10 naselja nakon što je pokrenula kontraofanzivu u Kurskoj oblasti kako bi istisnula ukrajinske trupe koje su izvršile upad preko granice prije pet nedjelja.

Rusko ministarstvo odbrane je navelo imena 10 naselja koje su Rusi navodno ponovo zauzeli, što je značajan udarac za Kijev. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je priznao da je počela ruska kontraofanziva.

Ona je uslijedila nakon iznenadnog prekograničnog upada ukrajinskih snaga na zapad Rusije prošlog mjeseca. Zelenski je rekao da su njegove oružane snage predvidjele ruski kontranapad ove sedmice i da ukrajinska operacija ide po planu.

Mehanizovani napad započet je u utorak, prema ruskim vojnim blogerima. Ruske snage su brzo napredovale iz sela Korenjevo i ubrzano prodirale jugoistočno u Snagost, prenio je "Gardijan".

Putin je juče rekao da će se Zapad direktno boriti sa Rusijom ako dozvoli Ukrajini da udari na rusku teritoriju raketama dugog dometa zapadne proizvodnje, što bi, kako je kazao, promijenilo prirodu i obim sukoba

Povratili su najmanje 10 naselja, a još dva, Krasnooktjabrskoje i Komarovka, navodno su zauzeta juče. Jedan od ciljeva bio je da se "presiječe" ukrajinski istureni dio od 1.000 kvadratnih kilometara unutar Rusije, presijecanjem zapadnog kraka, pretpostavljaju posmatrači.

Sljedeći korak bi bio organizovaniji napor da se ukrajinske snage potpuno istjeraju iz Rusije, saopštio je Institut za proučavanje rata, navodeći da obim protivnapada nije jasan.

Rusija ostvaruje napredak u Kursku u trenutku kada njene trupe brzo napreduju u istočnom Donjecku. Navodno su zauzeli još jedno selo na periferiji Pokrovska, ključnog ukrajinskog logističkog centra, i bili su samo osam km od tog grada.

U ruskom granatiranju juče su poginula tri Ukrajinaca koji su radili za Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK), a dvojica su ranjena u selu Viroljubivka u Donjeckoj oblasti, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Predsjednica MKCK-a, Mirjana Špoljarić Eger, rekla je da su njeni radnici dijelili drvo i ugalj ugroženim domaćinstvima pred zimu i oštro osudila napad na osoblje Crvenog krsta.

Ukrajina je juče optužila Rusiju da je koristila strateške bombardere za napad na civilni brod za žito u raketnom napadu u vodama Crnog mora u blizini Rumunije, članice NATO-a, eskalirajući tenzije između Moskve i vojnog saveza, prenio je Rojters.

Zelenski je rekao da je brod koji je prevozio ukrajinsko žito u Egipat preksinoć pogođen ruskom raketom neposredno nakon što je napustio ukrajinske teritorijalne vode. On je kazao da nije bilo žrtava.

Zelenski juče u Kijevu sa predsjednikom Estonije Alarom Karisom
Zelenski juče u Kijevu sa predsjednikom Estonije Alarom Karisomfoto: Reuters

Američki predsjednik Džo Bajden danas će razgovarati o pogoršanju vojne i humanitarne situacije u Ukrajini s britanskim premijerom Kirom Starmerom, koji će boraviti u kratkoj posjeti Vašingtonu. Sastanak se održava nakon što su američki državni sekretar Entoni Blinken i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami u Kijevu razgovarali sa Zelenskim.

Blinken je na konferenciji za novinare nakon sastanka nagovijestio da će SAD uskoro ukinuti neka ograničenja u vezi s upotrebom američkog oružja dugog dometa na ključne vojne ciljeve unutar Rusije. Izvori iz britanske vlade su kazali da će biti odobreni slični napadi britanskim krstarećim projektilima "storm shadow".

Predsjednik Vladimir Putin rekao je juče da će se Zapad direktno boriti sa Rusijom ako dozvoli Ukrajini da udari na rusku teritoriju raketama dugog dometa zapadne proizvodnje, što bi, kako je rekao, promijenilo prirodu i obim sukoba.

Portparol Pentagona, potpukovnik Čarli Dic, rekao je da američke navođene rakete, poput "atacms", neće moći da dostignu sve lokacije gdje je Rusija lansirala neka od svojih sredstava. Dodao je: "Količina raketa 'atacms' je ograničena, i moramo biti promišljeni u vezi s tim gdje i kada se koriste".

Rusija je rano juče pokrenula još jedan opsežan napad dronovima i raketama, što je aktiviralo sirene za vazdušne napade širom Ukrajine. Grad Konotop, željeznički čvor u Sumskoj oblasti koji je Kijev koristio kao uporište za svoju kursku ofanzivu, izvijestio je o velikoj šteti.

Lokalni zvaničnici su kazali da je povrijeđeno najmanje 14 osoba. Spasioci su radili na vraćanju struje u grad, koji je prije rata imao oko 83.000 stanovnika.

Bonus video: