Putin: Ako Zapad dozvoli Ukrajini da koristi oružje većeg dometa protiv ciljeva u Rusiji, NATO bi bio u ratu sa Moskvom

"Ovo bi na značajan način promijenilo samu prirodu sukoba“, rekao je Putin novinaru državne televizije

43865 pregleda 184 reakcija 43 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da bi potez Zapada koji bi dozvolio Kijevu da koristi oružje većeg dometa protiv ciljeva unutar Rusije značio da bi NATO bio u „ratu“ sa Moskvom.

Putin je o tome govorio dok su visoke diplomate SAD i Velike Britanije razgovarale o ublažavanju pravila za ispaljivanje zapadnog oružja na Rusiju, na šta Kijev insistira, više od dvije i po godine od početka ruske agresije, piše britanski list Gardijan.

"Ovo bi na značajan način promijenilo samu prirodu sukoba“, rekao je Putin novinaru državne televizije.

"To bi značilo da su zemlje NATO-a, SAD, evropske zemlje u ratu sa Rusijom“, dodao je on.

"Ako je to slučaj, onda ćemo, uzimajući u obzir promjenu prirode sukoba, donijeti odgovarajuće odluke na osnovu prijetnji sa kojima ćemo se suočiti", rekao je.

Omogućavanje Kijevu za udar duboko u Rusiju "je odluka o tome da li su zemlje NATO-a direktno uključene u vojni sukob ili ne".

Putinovi komentari uslijedili su dan nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken do sada dao najsnažniji nagoviještaj da se Bijela kuća sprema da ukine svoja ograničenja za Ukrajinu da koristi oružje dugog dometa koje je isporučio Zapad na ključne vojne ciljeve unutar Rusije.

Govoreći u Kijevu zajedno sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Lamijem, Blinken je rekao da su SAD „od prvog dana“ bile spremne da prilagode svoju politiku kako se situacija na bojnom polju u Ukrajini promijenila.

"Nastavićemo to da radimo“, naglasio je on.

Blinken je rekao da će on i Lami podnijeti izvještaj svojim „šefovima“ – Džozefu Bajdenu i Kiru Starmeru – nakon njihovih razgovora u srijedu sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Lami je sugerisao da je iransko slanje balističkih projektila u Moskvu – otkriveno ove nedjelje – promijenilo strateško razmišljanje u Londonu i Vašingtonu.

To je bila "značajna i opasna eskalacija", rekao je on.

Dodao je: „Eskalator ovdje je Putin. Putin je eskalirao sa isporukom projektila iz Irana. Vidimo novu osovinu Rusije, Irana i Severne Koreje".

Lami je apelovao na Kinu da se „ne ubacuje“ sa, kako je rekao, „grupom odmetnika“.

Izvori Gardijana iz britanske vlade naveli su da je već donijeta odluka da se Ukrajini dozvoli da koristi krstareće rakete "Storm Shadow" na ciljevima unutar Rusije, iako se ne očekuje da će to biti javno objavljeno u petak kad se Starmer sastane sa Bajdenom u Vašingtonu.

Dvojica lidera planiraju da razgovaraju o ratu u Ukrajini i o tome kako bi on mogao da se okonča u okviru široke spoljnopolitičke diskusije, iako će izbjegavati intenzivan fokus na bilo koju indiciju.

Bonus video: