Starmer: Rusija je započela rat u Ukrajini i može ga okončati bilo kad

Starmer je govorio na putu za Vašington, gdje se sastaje sa predsjednikom SAD-a, Džoom Bajdenom, kako bi opravdao ovu odluku donijetu iza zatvorenih vrata, kojom bi Ukrajini bilo omogućeno da napadne ciljeve unutar Rusije koristeći britanske Storm Shadow rakete,

4572 pregleda 16 komentar(a)
Kir Starmer, Foto: Reuters
Kir Starmer, Foto: Reuters

Britanski premijer Kir Starmer je poručio Vladimiru Putinu da je on započeo rat u Ukrajini i da ga može okončati u bilo kojem trenutku, nakon što je ruski lider upozorio da bi svaki napad dugometnim britanskim raketama na teritoriju Rusije uveo NATO u rat s njegovom zemljom.

Starmer je govorio na putu za Vašington, gdje se sastaje sa predsjednikom SAD-a, Džoom Bajdenom, kako bi opravdao ovu odluku donijetu iza zatvorenih vrata, kojom bi Ukrajini bilo omogućeno da napadne ciljeve unutar Rusije koristeći britanske Storm Shadow rakete, prenosi Gardijan.

"Rusija je započela ovaj sukob. Rusija je ilegalno izvršila invaziju na Ukrajinu. Rusija može odmah okončati ovaj sukob. Ukrajina ima pravo na samoodbranu", odgovorio je Starmer na Putinove prijetnje.

Dodao je da je Ujedinjeno kraljevstvo obezbijedilo "obuku i kapacitete" - što se odnosi na oružje - kako bi pomoglo Ukrajini da odbije rusku invaziju i naglasio da je njegov sastanak sa američkim predsjednikom dijelom organizovan zbog toga što su u planu "dalji razgovori o prirodi tih kapaciteta".

Dan ranije, Gardijan je otkrio da su SAD i UK, u dogovoru s drugim saveznicima, pristali da dozvole Ukrajini napade na vojne ciljeve unutar Rusije koristeći Storm Shadow rakete, koje imaju domet od najmanje 190 milja, što je dugo bila želja Kijeva.

U četvrtak je Putin izjavio da bi svaki zapadni potez da se Kijevu omogući korišćenje ovih dalekometnih raketa protiv ciljeva unutar Rusije značio da je NATO u ratu s Moskvom - što predstavlja dramatičnu eskalaciju njegove retorike o ratu koji je započeo ruskom invazijom u februaru 2022.

"Ovo bi na značajan način promijenilo samu prirodu sukoba. To bi značilo da su NATO zemlje, SAD, evropske zemlje, u ratu s Rusijom", kazao je Putin državnoj televiziji, naglasivši da će Rusija donijeti odgovarajuće odluke u skladu s prijetnjama s kojima će se suočiti kao rezultat toga.

Starmer je govorio na letu za Vašington, gdje će prisustvovati specijalnom samitu o spoljnjoj politici sa Bajdenom u petak. Premijer je rekao da neće direktno komentarisati Storm Shadow rakete.

"U narednim nedjeljama i mjesecima vjerovatno će biti veoma važnih događaja, kako u Ukrajini, tako i na Bliskom istoku, pa je potrebno donijeti niz taktičkih odluka", rekao je premijer.

Dejvid Lami, ministar vanjskih poslova, otišao je korak dalje u četvrtak veče, izjavivši da bi Velika Britanija i SAD trebalo da daju Ukrajini oružje potrebno za poraz Rusije. "Ovo je ključni period u borbi jer postavljamo stvari tako da spriječimo Rusiju da stekne prednost tokom zime", rekao je on za Dejli Telegraf tokom posjete Kijevu.

"Mi smo ovdje takođe, naravno, u vrijeme kada je kristalno jasno da Rusija eskalira uz pomoć svog prijatelja Irana, primajući pošiljku balističkih raketa. Balističkih raketa koje će se koristiti tokom zime, nažalost, protiv ukrajinskog naroda i koje će koštati života. Zato smo ovdje da shvatimo kako možemo postaviti Ukrajince u poziciju da pobijede i šta je potrebno za to", istakao je on.

Ukrajina mjesecima lobira za korišćenje raketa Storm Shadow i američkih Atacms raketa, žaleći se da, dok Moskva ima mogućnost da neprekidno bombarduje ciljeve širom Ukrajine od početka rata, njoj je zabranjeno gađanje vojnih ciljeva unutar Rusije.

Starmer je naglasio da je svrha njegovog putovanja, tokom kojeg će imati oko tri sata razgovora sa Bajdenom u petak, strateška diskusija o Ukrajini, Gazi i drugim pitanjima spoljne politike.

Ali je dodao da nije tu da bi pokušao da nametne mirovni sporazum Ukrajini. "Na kraju krajeva, to je diskusija koju mora voditi predsjednik Zelenski", rekao je Starmer. Umjesto toga, naglasio je da je "veoma važno da dva ključna saveznika" diskutuju o pitanjima spoljne politike među sobom i da imaju prostor za to.

Bonus video: