Kraljica tajnih informacionih ratova Rusije

Dok Kremlj negira optužbe SAD za operacije stranog uticaja, Margarita Simonjan ponosno priznaje da radi po nalogu ruske vlade

17440 pregleda 22 reakcija 8 komentar(a)
Margarita Simonjan, Foto: Reuters
Margarita Simonjan, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države optužile su šeficu ruske državne televizije RT za ključnu ulogu u ruskim "zlonamjernim operacijama uticaja".

I ona je ponosna na to.

Margarita Simonjan kaže da dobija naređenja direktno od Kremlja u onome što opisuje kao tajnu "gerilsku" informacionu operaciju protiv Sjedinjenih Američkih Država. Govoreći na državnoj televiziji prošle nedjelje, ismijavala je Vašington zbog njegovih napora da obustavi kampanju RT-a i protivurječila prethodnim negiranjima Kremlja o operacijama stranog uticaja.

Simonjan, koja je u tinejdžerskim godinama živjela kod jedne američke porodice u Nju Hempširu tokom 1990-ih i govori odlično engleski, poznata je po oštroj retorici i efikasnoj propagandi. Nedavno je uživala u podsmijavanju američkim organima reda koji su ispitivali zaposlene u RT-u kako bi dokazali povezanost između njihovih akcija i Kremlja.

"Ono što ih je najviše interesovalo je da li naređenja dobijam od Kremlja. Slušajte drugovi", rekla je obraćajući se američkim vlastima, "šta mislite, da dobijam naređenja od CIA? Odakle bih drugo mogla da dobijam naređenja ako vodim ruski državni medij koji finansira država?".

"Zabilježite to!", rekla je. "Svi zaposleni u RT-u i glavni urednik slušaju samo naređenja Kremlja! Sva druga naređenja su toalet papir!"

Ministarstvo pravde je prošle sedmice optužilo dvoje zaposlenih u RT-u - nekadašnjoj Raša tudej - zbog pranja novca povezanog sa operacijom koja je uključivala plaćanje američkim desničarskim uticajnim ličnostima skoro 10 miliona dolara da ponavljaju propagandu Kremlja - što je samo dio šire ruske kampanje da obezbijedi izbor omiljenog predsjedničkog kandidata Kremlja, Donalda Trampa, i da potkopa američku podršku Ukrajini.

RT
foto: Reuters

U zapadnim zemljama "uključujući Sjedinjene Američke Države, počeli smo da radimo tajno", rekla je Simonjan. "Organizovali smo niz gerilskih projekata. Neću reći da li su to projekti zbog kojih nas Sjedinjene Američke Države optužuju, ili neki drugi".

Ministarstvo finansija je prošle nedjelje uvelo sankcije Simonjan kao "centralnoj figuri u zlonamjernim naporima ruske vlade", kao i osmorici drugih zaposlenih u RT-u, bivšem zvaničniku Kremlja i dvije kompanije. Američke vlasti takođe su zatvorile 32 internet domena, iako stotine drugih još uvijek funkcionišu.

Meta ovih akcija je nekoliko velikih operacija uticaja, uključujući projekat RT-a; i projekat kodnog imena "The Good Old USA Project", dio ruske operacije Doppelganger, koja je koordinisana sa prvim zamjenikom šefa kabineta Kremlja Sergejem Kirijenkom.

Simonjan, koja takođe vodi novinske agencije Rosija sevodnja i Sputnjik, ključna je za globalnu dezinformacionu operaciju Kremlja, koja je ključni dio ruskog hibridnog sukoba sa Zapadom. Prema američkoj vladi, dizajnirana je da sije podjele u SAD i njenim saveznicima, potkopava američku demokratiju, nanosi štetu američkim interesima, promoviše Trampa kao omiljenog političkog kandidata Rusije na novembarskim izborima i potkopava zapadnu podršku Ukrajini.

Simonjan je imala samo 25 godina kada je imenovana za šeficu Raša tudej, kako se tada zvala, kada je pokrenuta 2005. Prije toga je bila reporterka u Kremlju na jednoj lokalnoj televiziji.

Njen nevjerovatni uspon je zapanjujući u zemlji gdje je malo žena dostiglo takve visine, naročito ona koja je, prema zvaničnoj biografiji Simonjan, bila ćerka majstora za popravku frižidera u južnom gradu Krasnodar. Odrasla je u kući punoj pacova, sa jednom spoljnom česmom i toaletom koji je koristilo pet porodica, prema izvještaju.

Otvoreno priznanje Simonjan da RT sprovodi tajne informacione operacije u SAD je u suprotnosti sa izjavom portparola Kremlja Dmitrija Peskova, koji je često negirao ruske strane operacije uticaja

Kada je imala 15 godina, 1995. godine, godinu dana je živjela sa jednom američkom porodicom, Endruom O'Hara, vodoinstalaterom u Bristolu, Nju Hempšir, i njegovom suprugom Doroti. (Njih dvoje su preminuli 2022. i 2020. godine.)

Simonjan se poziva na vrijeme koje je provela u domu porodice O'Hara u svojim čestim napadima na američko obrazovanje i ono što prikazuje kao nezainteresovanu, loše obrazovanu naciju. Nedavno je na državnoj televiziji rekla da u domu O'Hara nije bilo nijedne knjige.

Govoreći u nedjelju veče, rekla je da je obrazovni sistem Amerike takav neuspjeh da su građani loše informisani, prikazujući to kao namjernu politiku vlade "da to potpuno uskrati američkim građanima".

"Zbog svega toga postoje neke stvari koje oni ne razumiju. I dalje žive sa crvenom prijetnjom", rekla je, i sjećanjima na Gvozdenu zavjesu.

Otvoreno priznanje Simonjan u nedjelju da RT sprovodi tajne informacione operacije u Sjedinjenim Američkim Državama je u suprotnosti sa izjavom portparola Kremlja Dmitrija Peskova, koji je često negirao ruske strane operacije uticaja.

"Pa, naravno da je to besmislica. Ne miješamo se", rekao je prošle nedjelje kada su se pojavile najnovije optužbe SAD-a.

Simonjan je 2019. dobila odlikovanje od Putina
Simonjan je 2019. dobila odlikovanje od Putinafoto: Reuters

Simonjan se u aprilu hvalila "igrom" udari krticu u kojoj prisiljava CIA da učestvuje, kreirajući stotine kanala dezinformacija "koji nisu povezani sa nama" a koji su, kako tvrdi, brzo stekli ogromnu publiku.

CIA, pokušavajući da sustigne, zatvarala bi ponekad 600 kanala odjednom, rekla je u državnom TV programu "Sudbina jedne osobe".

"Ali dok ih zatvaraju, mi smo već napravili nove", kazala je. Ona je ustvrdila da je njen kanal prikupio 14 milijardi pregleda, što je cifra koja nije mogla biti nezavisno potvrđena.

Pored svojih oštrih komentara o američkoj spoljnoj politici i žestoke odbrane ruske politike, Simonjan je iznijela kontroverzne komentare o Ukrajincima, optužujući ih da su nepopravljivi nacisti.

Kritičari su je optužili da je stekla bogatstvo naplaćujući državi prekomjerne iznose za usluge i napali njenu genocidnu retoriku protiv Ukrajine

Ona je u aprilu 2022. rekla je da Ukrajinci pate od vrste kolektivne psihoze zbog otpora ruskoj invaziji. "Na moje užasavanje, na moju žalost, značajan dio ukrajinskog naroda se pokazao kao zahvaćen ludilom nacizma", rekla je na prokremaljskoj NTV.

"Nije slučajno što ih nazivamo nacistima", rekla je. Ono što te čini nacistom je tvoja bestijalna priroda, tvoja bestijalna mržnja i tvoja bestijalna spremnost da djeci iskopaš oči na nacionalnoj osnovi".

U julu 2022. je rekla da Rusija mora izgraditi budućnost bez Ukrajine, "jer Ukrajina kakva je bila ne može da nastavi da postoji. Neće biti Ukrajine kakvu poznajemo dugi niz godina".

Kritičari, uključujući preminulog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, optužili su je da je stekla bogatstvo naplaćujući državi prekomjerne iznose za usluge i napali njen dosije sa genocidnom retorikom protiv Ukrajine na ruskoj televiziji.

U istraživačkom filmu iz 2020. godine pod nazivom "Paraziti", Navaljni je rekao da su Simonjan i njen suprug zaradili ogromne sume novca pružajući iluzorne usluge brojnim državnim firmama.

"Bez obzira koliko su bile prosječne, skoro milion rubalja je izvučeno iz naših džepova za njih", rekao je Navaljni u filmu. "Svi rođaci se hrane na državnim jaslama. Svi njihovi klijenti su državne firme".

Simonjan nije odgovorila na pitanja o kampanji uplitanja RT-a ili dokumentarcu Navaljnog.

Navaljni ju je godinama ismijavao nadimkom "dabrožderka" nakon objave na društvenim mrežama iz 2012. godine u kojoj je opisala planove da skuva dabrovu glavu za supu kao osnovu za gulaš od dabra.

Međutim, ona se na kraju osvetila. Kada je prekinuo štrajk glađu u zatvoru 2021. godine protestujući zbog nedostatka medicinskog tretmana, Simonjan mu je poslala paket sa suvim mesom od dabra u kutiji sa RT naljepnicom.

Prevod: A.Š.

Bonus video: