Francuska: Između 40 i 50 kilograma kokaina pronađeno u isporukama banana

Detektivi pokušavaju da riješe misteriju kako je droga, za koju se vjeruje da potiče iz Kolumbije, dospjela u palete i – što je još važnije – kome je bila namijenjena

9817 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Desetine kilograma kokaina pronađeno je u isporukama banana u četiri prodavnice francuskog lanca supermarketa, a policija nije sigurna ko je bio primalac, piše britanski list Gardijan.

Osoblje filijala "Grand Frais" u regionu Bourgogne-Franche-Comte u istočnoj Francuskoj bilo je zapanjeno kad je pronašlo između 40 i 50 kilograma droge skrivene ispod paleta sa bananama i želeljo je da uvjeri kupce da kokain nije došao u kontakt sa voće.

Detektivi pokušavaju da riješe misteriju kako je droga, za koju se vjeruje da potiče iz Kolumbije, dospjela u palete i – što je još važnije – kome je bila namijenjena.

Olivije Karakoč, javni tužilac za Dižon u Burgundiji, rekao je da je 10 kilograma kokaina pronađeno u isporuci voća u prodavnici "Grand Frais" u Bonu.

Između 10 i 12 kilograma pronađeno je u sličnim isporukama u tri druge prodavnice. Portparol "Grand Frais-a" je rekao: „Blisko sarađujemo sa policijom kako bismo osigurali da istraga teče neometano i da su naše osoblje i kupci bezbjedni".

U supermarketu su Gardijanu odbili da daju dalje informacije.

Čini se da su banane plod izbora za južnoameričke trgovce drogom, nakon zaplijene većeg broja pošiljki kokaina u Evropi. Većina kokaina je porijeklom iz Kolumbije. U julu su psi tragači pronašli 6.000 kilograma kokaina u vrijednosti od oko 173 miliona funti sakrivenog u pošiljci banana u Ekvadoru koja je bila namijenjena kupcu u Njemačkoj.

U avgustu su carinski agenti u sjevernom grčkom gradu Solunu otkrili oko 93 kilograma kokaina u brodu iz Ekvadora koji je prevozio banane. U maju je oko 250 kilograma kokaina pronađeno skriveno u kutijama za banane u skladištu zaliha u Kolmaru u istočnoj Francuskoj.

Policija je u pošiljci pronašla i GPS uređaj za praćenje. Detektivi su vjerovali da je droga bila namijenjena za isporuku u Njemačku, ali je greškom poslata u Francusku.

U martu su bugarski carinici zaplijenili 170 kilograma kokaina sa broda koji je prevozio banane u Evropu iz Ekvadora, dok su mjesec dana ranije britanski zvaničnici rekli da su pronašli 5,7 tona kokaina u sličnoj pošiljci, što je najveća zaplijena droge A klase u Velikoj Britaniji.

Bonus video: