Ciklon "Boris" donio obilne padavine Češkoj i Poljskoj: Strah od reprize katastrofe iz 1997. godine

U obje zemlje otkazuju se masovno manifestacije, u Češkoj su stranke prekinule kampanju pred jesenje regionalne izbore i za trećinu Senata parlamenta. Zbog vlažnog tla i pada drveća usljed vjetra zatvoreni su i neki od gradskih parkova, groblja, Zoološki vrt u Pragu a poljski grad Vroclav koji je najviše stradao u poplavama 1997. godine otkazao je sve manifestacije

5937 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz grada Glugolazi u Poljskoj, Foto: Reuters
Detalj iz grada Glugolazi u Poljskoj, Foto: Reuters

Ciklon "Boris" i obilne padavine koje je donio Češkoj i jugu Poljske izazvao je poplave na gornjim tokovima i planinskim rječicama u slivu Labe i Odre, evakuacije stotina ljudi u obje zemlje i unio strah od reprize katastrofalnih poplava koje su te dvije zemlje pogodile 1997. godine.

U Češkoj je treći, najviši stepen opasnosti od poplava proglašen danas na 38 mjesta, uglavnom na sjeveroistoku i istoku zemlje u planinama na granici sa Poljskom, manje na jugu, dok su prvi ili drugi stepen proglašeni na ukupno 169 mjesta.

U Poljskoj je vodostaj prešao granicu alarma na više od 30 mjestu a noćas je evakuisano oko 400 žitelja sela Gluholazi u Opolskom vojvodstvu.

U četiri poljska regiona i u Češkoj gdje su meteorolozi izdali najjače upozorenje na obilne kiše kada u planinama na istočnoj granici sa Poljskom očekuju 400 litara vode na kvadratni metar užurbano se dižu nasipi od vreća sa pijeskom i pripremaju mobilne poplavne barijere gdje su ih gradovi nabavili.

Situacija je nešto bolja nego ranije 1997, 2010. i 2013. godine zato što je obilnim padavina prethodila dugotrajna suša ali tlo je već za dva dana upilo padavina koliko je moglo i na red da zadrže vodu došla su sada akumulaciona jezera na branama koje su vodoprivrednici blagovremeno počeli da prazne.

U obje zemlje otkazuju se masovno manifestacije, u Češkoj su stranke prekinule kampanju pred jesenje regionalne izbore i za trećinu Senata parlamenta. Zbog vlažnog tla i pada drveća usljed vjetra zatvoreni su i neki od gradskih parkova, groblja, Zoološki vrt u Pragu a poljski grad Vroclav koji je najviše stradao u poplavama 1997. godine otkazao je sve manifestacije.

"Nemamo informacije da bi Odra u Vroclavu mogla da se izlije iz korita ili da bi vodostaj bilo koje od velikih rijeka prešao poplavni nivo. Ipak, obilne kiše u planinama tjeraju nas na oprez i da dežuramo kako bi bili spremni ako bude potrebno da od poplava odbranimo gradove", kazao je gradonačelnik Vroclava Jacek Sutrik.

Na Poljake i Čehe od sredine nedjelje poslije upozorenja meteorologa vlasti apeluju da pripreme sebi pakete za evakuaciju i savjetuju šta sve treba da sadrže.

U Poljskoj su u posljednja 24 časa vatrogasci izlazili na teren 1.300 puta u Češkoj je bilo 1.127 intervencija.

Da pomogne u borbi protiv poplava u obe zemlje je angažovana vojska, u Poljskoj već vatrogascima pomaže teritorijalna odbrana.

Vjetar i pljuskovi kada je na nekim mjestima u Češkoj za 24 časa palo 200 litara kiše na kvadratni metar donijeli su nevolje i željeznicama i energetici kada je zbog pada drveća i havarija na mreži bez struje u subotu ujutru u Češkoj ostalo 63.000 ljudi.

U Poljskoj vlasti nastoje da umire građane da se i ako bude poplava neće ponoviti šteta kao u ranijim velikim poplavama jer su u međuvremenu velika sredstva investirana u protivpoplavne mjere, poldere i mjesta gdje rijeke mogu da se bezbjedno izliju da bujica ne prodre u naseljena područja a rijekama umjesto da budu zarobljene u betonska korita obnovljeni meandri.

U Češkoj zbog predizborne kampanje vlasti radije pripremaju građane na najgore koristeći istovremeno priliku da pokažu šta sve vlasti čine da se izbjegne crni scenario najvećih poplava ranijih godina i spasi imovina i životi Čeha.

Bonus video: