Rusija i Ukrajina razmijenile 206 zarobljenika, ruske snage nastavile ofanzivu u oblasti Donjecka

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je 14. septembra da Ukrajina vraća kući 103 zarobljenika iz Rusije

7373 pregleda 4 komentar(a)
Ukrajinski vojnici, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici, Foto: Reuters

Moskva i Kijev objavili su 14. septembra da su razmijenili 206 zarobljenika, u drugoj razmjeni u posljednja dva dana.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je 14. septembra da Ukrajina vraća kući 103 zarobljenika iz Rusije.

Moskva je prethodno takođe objavila da je zamijenila 103 ukrajinska vojnika koja su bila zarobljena za jednak broj ruskih zarobljenika u dogovoru o razmjeni uz posredovanje Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da su "103 ruska vojnika zarobljena u regiji Kursk vraćena sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima". "Zauzvrat su predata 103 ratna zarobljenika ukrajinske vojske."

Ukrajinske snage zauzele su teritoriju u regiji Kursk prošlog mjeseca, u svom prvom velikom upadu u Rusiju.

Gotovo 50 ukrajinskih zarobljenika pušteno je prethodo iz ruskog pritvora 13. septembra u zamjenu za nepoznati broj ruskih vojnika.

Ruska ofanziva na istoku

U međuvremenu, ruske snage su nastavile svoju ofanzivu u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjecka. Guverner te oblasti Vadim Filaškin rekao je 14. septembra da su četiri civila ubijena, a sedam ranjeno nakon što su ruske snage izvele više od 20 odvojenih napada, što je dovelo do evakuacije više od 900 ljudi.

Dok ruske snage nastavljaju napredovanje prema Pokrovsku, važnom čvorištu za logistiku i snabdijevanje ukrajinskih trupa na linijama fronta u istočnoj Ukrajini, regionalne vlasti su više puta govorile da ovo područje nije bezbjedno za civile.

Ukrajinska vojska prijavila je više od 130 sukoba, većinom u pravcu Pokrovska ili 50 kilometara jugoistočno od tog grada u blizini Kurahova, u kojem se nalazi velika elektrana.

Rusko Ministarstvo odbrane je 14. septembra objavilo da je zauzelo selo Želane Perše, samo 20 kilometara sjeveroistočno od Kurahova.

Rusija je takođe nastavila da gađa područja širom Ukrajine udarima bespilotnih letjelica, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je 14. septembra rekao da je oboreno više od 70 dronova.

Regionalne vlasti u crnomorskom regionu Odese prijavile su značajnu štetu na nekoliko zgrada u blizini glavnog grada regije, kao i na objektima za skladištenje žita.

Bonus video: