Ciklon Boris donio poplave: U Poljskoj prva žrtva, u Češkoj četvoro nestalih

U Šleziji i Malopoljskom vojvodstvu na jugozapadu i jugu Poljske, u području na granici sa Češkom, planinski potoci i rječice zbog obilnih padavina pretvorili su se u bujice i voda na nekim mjestima prelazi već preko nasipa, dok su retenzije i vještačka jezera kod hidorcentrala takođe puna

4548 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz mjesta Gluholazi, Foto: Reuters
Detalj iz mjesta Gluholazi, Foto: Reuters

Lokalne poplave, koje je jugu Poljske i istoku i sjeveru Češke donio ciklon Boris, odnijele su noćas prvi život u Poljskoj, a u Češkoj se traga za četvoro nestalih.

Hiljade građana u obje zemlje noć se provele u evakuaciji pred bujicom dok još nije doprla do njihovih domova.

"Potvrđena je prva žrtva, ovdje u Klodskom okrugu. Tu je evakuisano 1.600 ljudi, očekujemo da će biti mnogo više evakuacija. U Klodskoj kotlini situacija je najdramatičnija", kazao je jutros poljski premijer Donald Tusk koji otkako su počele poplave obilazi pogođene oblasti.

U Šleziji i Malopoljskom vojvodstvu na jugozapadu i jugu Poljske, u području na granici sa Češkom, planinski potoci i rječice zbog obilnih padavina pretvorili su se u bujice i voda na nekim mjestima prelazi već preko nasipa, dok su retenzije i vještačka jezera kod hidorcentrala takođe puna.

U mjestu Gluholazi na granici sa Češkom, u kome su poplave počele i gdje je voda prodrla peko zaštitnih nasipa, gradonačelnik Pavel Šimkovič je jutros apelovao na sve da se evakuišu na uzvisine uz dramatičnu poruku "Tonemo".

U subotu su vatrogasci Državne vatrogasne straže negdje uz pomoć vojske i teritorijalne odbrane izlazili na teren 6.400 puta da učvršćuju nasipe, sklanjaju oboreno drveće i granje koje komplikuje i željeznički saobraćaj koji je u prekidu na 40 pruga, a, od ponoći do nedjeljnog jutra, u 2.300 intervencija.

"U opasnosti je Klodska kotlina gdje se dramatično podigao vodostaj nekih rijeka koje su počele da plave. Na mnogim mjestima vodostaj se stabilizuje, a prošla je kulminacija padavina. Računamo na stabilizaciju", kazao je poljskoj privatnoj televiziji Polsat portparol poljske vatrogasne straže Karol Kježkovski.

Zbog jakog vetra i poplava mnogi građani ostali su bez struje, a mjestimično je nedostupan i signal mobilne telefonije.

"Donijeli smo odluku da počnemo da koristimo satelitsku komunikaciju preko Starlinka ali ne treba se nadati da će svuda odmah biti uspostavljena veza", kazao je jutros premijer Tusk.

U susjednoj Češkoj još juče je počela potraga za četvoro nestalih, jednim čovjekom na jugu Moravske koga je odnio nabujali potok ispred kuće, a troje ljudi je nestalo pošto im je automobil upao u rijeku.

Bez struje je zbog olujnog vjetra i poplava u Češkoj 260.000 ljudi, na 87 mjesta uglavnom u Moravsko-šlezijskom regionu na istoku zemlje vodostaj je prešao treći najviši stepen uzbune zbog poplava dok je 118 mjesta na prvom ili drugom stepenu.

Moravsko-šlezijski region i Olomoucki proglasili su još u subotu stanje opasnosti, a negdje nisu izdržali nasipi i bujice uglavnom manjih rijeka ili gornjih tokova velikih, Odre i Labe, prelivaju se i preko brana manjih hidrocentrala iako su prethodnih dana ubrzano ispuštale vodu iz svojih vjestačkih jezera.

Do sada je u Češkoj palo oko 80 odsto očekivanih padavina koje je donio ciklon Boris i računa se da će poplave ostati samo lokalne.

Prijestonica Prag teško je pogođena poplavama 2002. i 2013, bezbjedna je na nižem, drugom stepenu opasnosti od poplava, dok na istoku i sjeveroistoku poplave mogu biti i gore nego one katastrofalne 1997. godine.

Grad Jesenjik i okolne opštine na granici sa Poljskom bujice su potpuno odsjekle od svijeta.

Detalj iz Jesenjika
Detalj iz Jesenjikafoto: Reuters

I u Poljskoj i u Češkoj vlasti ipak očekuju manje žrtava i manje materijalne štete jer je proteklih godina mnogo sredstava investirano u infrastrukturu i mjere protiv poplava, kako bi se rijekama omogućilo da se izliju iz korita tamo gdje je to bezbjedno po ljude.

Bonus video: