Putin naredio povećanje broja ruskih vojnika za 180.000 na ukupno 1,5 miliona

Ruske trupe vrše pritisak na istoku Ukrajine, gdje su ostvarivale postepene, ali stabilne dobitke u posljednjih nekoliko mjeseci. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je preuzelo kontrolu nad još dva sela u regionu Kursk od ukrajinskih snaga

11583 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je danas povećanje broja vojnika za 180.000 na ukupno 1,5 miliona.

Predsjednički ukaz objavljen na zvaničnom sajtu vlade, stupiće na snagu 1. decembra. Njime se utvrđuje ukupan broj ruskog vojnog osoblja na skoro 2,4 miliona, od toga 1,5 miliona vojnika i nalaže se vladi da za to obezbijedi neophodna finansijska sredstva.

Prethodno povećanje broja ruskih vojnika dogodilo se prošlog decembra, kada je Putinov dekret odredio ukupan broj ruskog vojnog osoblja na oko 2,2 miliona, od čega 1,32 miliona vojnika.

Ruske trupe vrše pritisak na istoku Ukrajine, gdje su ostvarivale postepene, ali stabilne dobitke u posljednjih nekoliko mjeseci. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je preuzelo kontrolu nad još dva sela u regionu Kursk od ukrajinskih snaga.

Nakon što su pozvale 300.000 rezervista u jesen 2022. godine, ruske vlasti su prešle na popunjavanje trupa koje se bore u Ukrajini dobrovoljcima, koje su privukle visoke plate.

Mnogi analitičari kažu da Kremlj nije bio voljan da pozove još rezervista, plašeći se domaće destabilizacije, poput onoga što se dogodilo 2022. godine kada je veliki broj građana pobjegao iz Rusije kako bi izbjegli da budu mobilisani i poslati u borbu.

Nedostatak vojnog osoblja često se navodi kao ključni razlog za početni uspjeh ukrajinskog upada u rusku oblast Kursk, koji je pokrenut 6. avgusta.

Kremlj je nastojao da izbjegne preraspoređivanje trupa iz istočne Ukrajine i oslanjao se na pojačanja iz drugih oblasti kako bi zaustavio ukrajinski upad na rusku teritoriju.

Bonus video: