Boris za sobom ostavio pustoš

Dok raste broj žrtava razorne oluje, centralna i istočna Evropa se pripremaju za nove poplave

12268 pregleda 11 komentar(a)
Poplavljena oblast na istoku Poljske, Foto: Beta/AP
Poplavljena oblast na istoku Poljske, Foto: Beta/AP

Stanovnici nekoliko oblasti Poljske i Češke juče su žurili da se evakuišu, dok su drugi u centralnoj Evropi počeli sa čišćenjem nakon najgorih poplava u posljednje dvije decenije, koje su za sobom ostavile veliki broj mrtvih i ogromno razaranje.

Broj žrtava usljed obilnih kiša i poplava u centralnoj i istočnoj Evropi porastao je na najmanje 17, a nekoliko osoba se i dalje vodi kao nestalo, dok su vlasti upozorile da najgore možda tek slijedi.

Stotine hiljada ljudi evakuisane su iz svojih domova širom Austrije, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke, dok je oluja Boris izazvala ono što je jedan gradonačelnik opisao kao “katastrofu epskih razmjera”. Bujice su probile brane, srušile mostove, odnijele kuće, poplavile ulice, prekinule struju i na nekim mjestima potopile čitave kvartove.

Poplave
foto: Beta/AP

Šimon Krzistan, 16-godišnjak koji je stajao na trgu u poljskom gradu Ladek-Zdroju, opisao je gubitke od poplava kao “nezamislive”. “Grad je kao u apokalipsi... To je grad duhova”, rekao je. Njegov sugrađanin Jerži Adamčik, 70, kazao je za Rojters: “Armagedon... Doslovno je sve iščupano jer nemamo nijedan most. U Ladeku su svi mostovi nestali. Praktično smo odsječeni od svijeta”.

Vlada Poljske proglasila je stanje prirodne katastrofe u pogođenim područjima i saopštila da je izdvojila milijardu zlota (oko 260 miliona eura) za pomoć žrtvama. Poljski premijer Donald Tusk sazvao je hitan sastanak kabineta kako bi ubrzao pružanje finansijske i druge pomoći žrtvama, dok je njegov mađarski kolega Viktor Orban otkazao sve međunarodne obaveze.

Tusk izjavio je da je u kontaktu sa liderima drugih pogođenih zemalja i da će zajednički zatražiti finansijsku pomoć od Evropske unije.

Prijestonica Mađarske, Budimpešta, užurbano se priprema za ozbiljne poplave usljed porasta nivoa Dunava, kao i glavni grad Slovačke, Bratislava. U Austriji su nivoi rijeka i rezervoara opali tokom noći sa nedjelje na ponedjeljak kako je kiša popustila, ali su zvaničnici upozorili da se pripremaju za drugi talas jer se očekuju obilnije padavine. Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je da se situacija “i dalje pogoršava”, posebno u Donjoj Austriji, koja je proglašena za područje katastrofe.

Mađarska vojska pravi nasipe u blizini Dunava
Mađarska vojska pravi nasipe u blizini Dunavafoto: REUTERS

Premijer Rumunije, Marsel Čolaku, rekao je da će zemlju “očistiti i vidjeti šta se može spasiti”, dodajući da je, u poređenju sa najgorim poplavama iz 2013, “količina vode bila skoro tri puta veća”.

Jedan stanovnik rumunskog sela Pečea, u pogođenoj regiji Galați, rekao je za agenciju AFP: “Voda je ušla u kuću, srušila zidove, sve. Odnijela je kokoške, zečeve, sve. Odnijela je šporet, veš mašinu, frižider. Nemam ništa više”.

U istočnoj Rumuniji, gdje su sela i gradovi bili pod vodom tokom vikenda, Emil Dragomir, gradonačelnik Slobozia Konači, izjavio je da su poplave imale razoran uticaj i da je pojedinim ljudima ostala “samo odjeća koju su imali na sebi”.

Njemački kancelar Olaf Šolc opisao je slike iz poplavljenih područja u Austriji, Češkoj, Rumuniji i Poljskoj kao “dramatične” i rekao da je Njemačka “duboko ožalošćena vijestima o poginulim i nestalim osobama” i spremna da pomogne.

Predsjednica EK, Ursula fon der Lajen, izrazila je solidarnost sa pogođenima u poplavama i kazala da će EU pružiti podršku.

Bonus video: