Njemačka će Ukrajini dodijeliti dodatnih 100 miliona eura pomoći

"Rusija ponovo planira 'zimski rat' kako bi život Ukrajinaca učinila što nepodnošljivijim“, rekla je Berbok pred ministarski sastanak u Kišinjevu 17. septembra

1871 pregleda 5 komentar(a)
Analena Berbok, Foto: REUTERS
Analena Berbok, Foto: REUTERS

Njemačka će ove zime Ukrajini pružiti dodatnih 100 miliona eura pomoći, najavila je njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok tokom posete Moldaviji.

"Rusija ponovo planira 'zimski rat' kako bi život Ukrajinaca učinila što nepodnošljivijim“, rekla je Berbok pred ministarski sastanak u Kišinjevu 17. septembra.

Rusija je pokrenula seriju napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine, što je izazvalo duge nestanke struje u nekim djelovima zemlje.

Kijev je u junu istakao potrebu za više sistema protivvazdušne odbrane kako bi se obezbijedio oporavak energetske infrastrukture i njen rad tokom zime, kada je potražnja najveća zbog niskih temperatura.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal prošle sedmice je predstavio planove za popravku i zaštitu elektroenergetskog sistema u zemlji uoči zime, uključujući jačanje sposobnosti protiv napada bespilotnim letelicama i šrapnela raketa.

Šmigal je rekao da su sve bolnice i više od 80 odsto škola širom zemlje opremljene generatorima, ali i dalje postoji "hitna potreba za još 1.800 generatora visokog kapaciteta".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u junu da su ruski napadi na energetske objekte Ukrajine uništili polovinu njenih kapaciteta za proizvodnju električne energije od prošle zime.

Početkom septembra, EU je najavila 40 miliona eura humanitarne pomoći Ukrajini za popravke, struju, grejanje i stanovanje uoči predstojeće zime.

Bonus video: