Uz poplave u Poljskoj i Češkoj "pravi cunami" lažnih vesti

Policajci, vojnici ili spasioci izlaze na teren iako bi bili potrebni tamo gdje zaista ima ugroženih i da tragaju za nestalima koje su prijavile šaljivdžije, dok Agencija za unutrašnju bezbjednost ima pune ruke posla i sa potencijalno opasnijim sijanjem dezinformacija

3402 pregleda 0 komentar(a)
U Češkoj neki tvrde da u stvari nikakvih poplava nema i da ih izmišlja u medijima vlada: Ostrava, Foto: REUTERS
U Češkoj neki tvrde da u stvari nikakvih poplava nema i da ih izmišlja u medijima vlada: Ostrava, Foto: REUTERS

Poljski premijer Donald Tusk najozbiljnije je jutros upozorio sunarodnike da ako vide u poplavljenim područjima i oko nasipa, njemačkog vojnika da to nije okupator već samo vojnik koji je, kao što to već čine neki od američkih vojnika stacionarnih u Poljskoj, došao da pomogne u borbi s poplavama.

"Ako vidite njemačke vojnike nemojte da paničite. To je pomoć, da ne bude nikakvih sumnji", oni 'nemaju namjeru da dižu u vazduh nikakve nasipe", poruke su, koje je Tusk prinuđen da ponavlja u pravoj poplavi dezinformacija, lažnih vijesti i teorija zavjere koje se brže i jače od poplava šire u Poljskoj, ali i susjednoj Češkoj.

Policajci, vojnici ili spasioci izlaze na teren iako bi bili potrebni tamo gdje zaista ima ugroženih i da tragaju za nestalima koje su prijavile šaljivdžije, dok Agencija za unutrašnju bezbjednost ima pune ruke posla i sa potencijalno opasnijim sijanjem dezinformacija.

"Viđen je čovjek obučen u vojničku uniformu koji na raznim mjestima obavještava da će nasipi biti svakog trena dignuti u vazduh. Vozi se automobilom sa lažnim registarskim tablicama i to više nije zabava, to su ozbiljne stvari. Nemojte vjerovati i odmah pozovite službe", kazao je sinoć premijer Tusk.

Poljska vlada, zajedno sa službama državne bezbjednosti, nastoji da što brže eliminiše to ciljano širenje dezinformacija i spriječi sijanje panike, što po ocjeni stručnjaka za bezbjednosti može biti i dio hibridnih napada koji pojačano prate rat u Ukrajini.

Susjedna Češka preplavljena je drugom, ne manje opasnom vrstom lažnih vijesti i dezinformacija - da, u stvari nikakvih poplava nema i da ih izmišlja u medijima vlada, uključujući i dramatične prizore iz naselja pod vodom i akcija spašavanja, kako bi odvukla pažnju od drugih tema pred regionalne izbore zakazane za petak i subotu.

"Da li zaista ima takvih idiota na koje to djeluje?", napisao je uz sliku sjednice kriznog štaba asistent poslanika Jaroslava Foldine za radikalne nacionaliste Mihal Kraft.

Detalj iz Poljske
Detalj iz Poljskefoto: Reuters

Filmski režiser Jan Tomanek koji je na svom sajtu Zdravi forum "ratovao" sa mjerama protiv pandemije kovida i obaveznog vakcinisanja djece napisao je da možda negdje pada kiša, ali da je u Pragu i cijeloj zemlji sve u redu.

"Ljudi su opet negdje zaturili mozak i čekaju u stend-baj režimu da iz vlade opet dođu neke instrukcije, ponovo medijske instrukcije besmislenog straha, masiranje i potpuno besmislenih mjera u celoj zemlji", napisao je Tomanek, ali je paradoksalno djelio zavjereničke teorije da je armija sve sto je potrebno za borbu protiv poplava poslala Ukrajini.

"Prvi tip su tipične teorije zavjere i izmišljotine, recimo da su poplave izazvane vještački ili da je medijska histerija paravan za to da se Češka uključi u rat u Ukrajini. Drugi tip dezinformacija ne sadrži izmišljene vijesti, ali sve oko poplava koristi da kritikuje vladu, glavne medije, SAD i Ukrajinu", kazao je onlajn dnevniku Seznam Zpravy.cz savjetnik čekog premijera za suzbijanje dezinformacija Miloš Gregor.

Zagovornici teorija zavjere, antivakseri, proruski desničarski ekstremisti, ali i neki radikalni ljevičari šire priče da su za poplave i ciklon Boris krive vlasti koje avionima raspršuju hemikalije ili bakterije i viruse ili tajanstvene supstance koje izazivaju obilne kiše i provale oblaka.

Omiljena je i teorija da je za sve kriv HAARP, projekat aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije blizu mjesta Gekon na Aljasci čiji je cilj inače izučavanje fenomena polarne svjetlosti i radio komunikacija, započet 1990. godine, a prestao sa radom još pre deset godina.

Pojavile su se i teorije da su poplave priprema NATO, čiji Vojni komitet je zasjedao u Pragu od 13. do 15. septembra, za napad na Rusiju.

Dezinformacije širene na socijalnim mrežama u praksi su prema ocjenama stručnjaka u Češkoj rezultirale i povećanim brojem ljudi, posebno starijih, koji su odbijali evakuaciju zbog poplava, jer na Fejsbuku ili platformi X tvrde da ih nema, a kasnije su preklinjali da po njih dođu helikopterima kada ih je bujica odsjekla od svijeta i za uobičajenu evakuaciju je već bilo kasno.

Bonus video: