Katolici mogu da obilaze Međugorje

Vatikan dao zeleno svjetlo za kontroverzno mjesto rimokatoličkog obreda

6316 pregleda 0 komentar(a)
Hodočasnici u crkvi sv. Jakova u Međugorju, Foto: Beta/AP
Hodočasnici u crkvi sv. Jakova u Međugorju, Foto: Beta/AP

Vatikan je juče dao zeleno svjetlo rimokatolicima da dolaze u hercegovačko selo Međugorje gdje su djeca prije četrdesetak godina prijavila da se pojavila Djevica Marija.

U detaljnoj analizi nakon skoro 15 godina proučavanja, kancelarija Vatikana za doktrinu nije proglasila da su prijavljena ukazanja u Međugorju autentična ili natprirodnog porijekla, prenio je AP.

Ukazano je i na zabrinutost oko kontradikcija u nekim od “poruka” koje su navodni vizonari, zvani vidilice, rekli da su dobili tokom godina. Ali u skladu sa vatikanskim kriterijumima koji su na snazi, ove godine je Doktrinarno odjeljenje odlučilo da su “duhovni plodovi” koji proističu iz iskustva Međugorja više nego opravdani, dozvoljavajući vjernicima da u tom mjestu organizuju hodočašća i javne činove pobožnosti.

AP navodi da ova odluka u suštini poništava sumnjičavost oko navodnih pojavljivanja u Međugorju koju su iskazali raniji biskupi u toj oblasti. U odluci se ne uzimaju u obzir trenutne brige oko ekonomskih interesa koje su pretvorile Međugorje u profitabilnu destinaciju za vjerske turiste.

Uz odobrenje pape Franja, kancelarija za doktrine je odlučila da “obilni i rasprostranjeni plodovi koji su tako divni i pozitivni” opravdavaju njenu odluku.

Bonus video: