Zelenski će se sljedeće nedjelje sastati sa Bajdenom i Haris u Vašingtonu

"Radujem se što ću ugostiti svog prijatelja predsjednika Ukrajine Zelenskog sljedeće nedjelje u Bijeloj kući. Tokom njegove posjete, ponovo ću potvrditi američku posvećenost podršci Ukrajini dok brani svoju slobodu i nezavisnost", napisao je Bajden na Iksu

6808 pregleda 0 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski će sljedećeg četvrtka posjetiti Vašington i razgovaraće sa predsjednikom Džozefom Bajdenom i potpredsednicom Kamalom Haris.

Zelenski "pritiska" SAD da dozvole Ukrajini da koristi oružje koje je obezbijedio Zapad za udare dublje u Rusiju.

"Radujem se što ću ugostiti svog prijatelja predsjednika Ukrajine Zelenskog sljedeće nedjelje u Bijeloj kući. Tokom njegove posjete, ponovo ću potvrditi američku posvećenost podršci Ukrajini dok brani svoju slobodu i nezavisnost", napisao je Bajden na Iksu.

Bajdenova administracija još uvek nije ubijeđena da bi Ukrajini trebalo dati ovlašćenje da lansira rakete dugog dometa dublje u Rusiju, a američki zvaničnici kažu da traže detaljnije informacije o tome kako bi Kijev koristio oružje i kako se ono uklapa u širu strategiju za rat.

Američki zvaničnici zabrinuti su da bi davanje dozvole imalo ograničen uticaj i predstavljalo veliki rizik. Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošle nedjelje upozorio da će Rusija biti "u ratu sa SAD i njihovim saveznicima iz NATO" ako dozvole Ukrajini da koristi oružje dugog dometa.

Zvaničnici američke vojske su u više navrata tvrdili da je broj raketa dugog dometa ograničen i da Ukrajina već koristi sopstvene bespilotne letelice da bi pogodila ciljeve dublje u Rusiji.

Zelenski će se odvojeno sastati i sa Kamalom Haris koja je predsjednički kandidat demokrata na predstojećim izborima.

Ona se posljednji put sastala sa ukrajinskim predsjednikom u julu na međunarodnom skupu u Švajcarskoj kako bi razgovarala o ratu, neposredno prije nego što je Bajden objavio da odustaje od svoje kandidature za reizbor i podržao Harisovu.

Sa druge strane bivši predsjednik Donald Tramp je više puta rekao da će preduzeti korake da brzo okonča rat ako pobijedi na izborima u novembru.

Njegov kandidat za potpredsjednika senator Džej Di Vens, rekao je u nedavnom intervjuu da će Trampov plan uključivati uspostavljanje "demilitarizovane zone" i da Ukrajina neće povratiti teritoriju koju je Rusija okupirala i da će pristati da ne uđe u NATO.

Bonus video: