"Zmajski dron" ukrajinske vojske: Pada vatrena kiša, stravične posljedice upotrebe

Ukrajinska vojska raspolaže "zmajskim dronom" koji ispušta neku vrstu vatrene kiše i topi i spaljuje sve – šume, čelik i ljude. Koliko je ubojito ovo oružje i da li je zabranjeno?

5887 pregleda 5 komentar(a)
Trenutak kada ukrajinski "Zmajski dron" ispaljuje vatru na ruske snage u šumi, Foto: Screenshot/Youtube
Trenutak kada ukrajinski "Zmajski dron" ispaljuje vatru na ruske snage u šumi, Foto: Screenshot/Youtube

Od početka septembra na objavama ukrajinskog Ministarstva odbrane i ukrajinskih blogera na društvenim mrežama može da se vidi dron koji prelijeće šumu u kojoj su ruski položaji.

Iz drona pada neka vrsta vatrene kiše. Radi se o otopljenom termitu, mješavini aluminijuma i oksida gvožđa, odnosno rđe.

Vjerovatno se mješavina zapali električnim upaljačem. Može da dostigne temperaturu od 2.200 stepeni Celzijusa i u stanju je da zapali svaki materijal, uključujući i čelik.

Preciznost i efikasnost

Poslije objavljivanja snimka, predstavnici ukrajinskih oružanih snaga su potvrdili da se radi o prvoj borbenoj upotrebi "Zmajskog drona", naglasivši da neprijateljski položaji mogu da budu uništeni sa velikom preciznošću, koja nije svojstvena drugom oružju.

Ruski mediji su u međuvremenu prepoznali opasnost. "Oni su djelimično zaista efikasni. Njihove usijane mješavine doslovno spaljuju položaje i šume, čime naši vojnici bivaju demaskirani", navode se riječi bivšeg borca takozvane Republike Lugansk u listu Moskovskij komsomolec.

Snimci na društvenim mrežama pokazuju stravične posljedice upotrebe ovog drona.

Nije jasno gdje su Ukrajinci već koristili dron. Ministarstvo odbrane Ukrajine je prikazalo snimke iz oblasti Harkova.

Emil Kastehelmi iz finske Black Bird Group, koja analizira obavještajne podatke o ratu u Ukrajini iz javno dostupnih izvora, upotrijebio je geolokalizaciju i potvrdio upotrebu ovih dronova na frontu u Zaporožju i Donjecku.

Rekao je da je dron najmanje jednom upotrijebljen i u pograničnom kurskom regionu, gdje ukrajinska vojska sprovodi operaciju od avgusta.

Upotreba u Prvom svjetskom ratu

Ne radi se o novom oružju. U Prvom svjetskom ratu Njemci su bacali takve bombe na Veliku Britaniju.

Oni su koristili pronalazak hemičara Hansa Goldšmita. On je svoj pronalazak namijenio mirnodopskoj upotrebi – zavarivanju željezničkih šina.

I u Drugom svjetskom ratu su bombe sa takvim punjenjem upotrebljavale i nacistička Njemačka i savezničke armije.

U slična oružja spadaju fosfor i napalm. Sjedinjene Države su napalm upotrebljavale protiv Japana u Drugom svjetskom ratu i u Vijetnamskom ratu.

U ruskoj invaziji na Ukrajinu je povremeno javljano da su se upotrebljavala zabranjena sredstva kao što je hemijsko oružje. Rusku armiju su više puta optuživali za upotrebu municije sa bijelim fosforom u borbama za Marijupolj, Avdijevku i Ugljedar, a obje strane su optuživane za kasetne bombe.

Šta kaže međunarodno pravo?

Prema međunarodnom pravu, upotreba ovakve "zmajske vatre" nije zabranjena. Ali, zbog stravičnog djelovanja na ljudsko tijelo, zabranjena je upotreba protiv civilnih ciljeva.

"Problem pri upotrebi termitne mješavine jeste što ona nasumično pada", kaže Marina Miron, istraživačica vojne etike sa Kraljevskog koledža u Londonu.

"Doduše, upotreba nije zabranjena, ali Protokol III Sporazuma o određenim konvencionalnim oružjima ograničava upotrebu na isključivo vojne ciljeve, pošto to oružje može da izazove najteže opekotine i oštećenja disajnih puteva", kaže ona.

Još prije više od pola vijeka se Generalna skupština UN u jednoj rezoluciji izjasnila protiv upotrebe ovog oružja.

Pola vijeka kasnije međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč u svom izveštaju za 2022. godinu žali se na veliku ubojitost tog oružja i ukazuje da liječenje opekotina može da traje mjesecima.

Opasnost za okolinu

U dosadašnjem toku rata razvijena su brojna nova oružja, naročito dronovi. Dmitro Šluktenko iz fondacije "Lapka Dsigi" snabdijeva ukrajinsku vojsku visokotehnološkom opremom, između ostalog i dronovima.

U razgovoru za Dojče vele (DW) on garantuje da Ukrajinci upotrebljavaju "zmajske dronove" samo protiv vojnih ciljeva u rijetko naseljenim područjima.

"Rusi upotrebljavaju protiv nas mnogo smrtonosnija oružja, takođe i protiv civilnih ciljeva. Otud smatram da zaslužujemo dobru ocjenu u odgovornosti za civilno stanovništvo pri upotrebi ovog oružja", kaže on.

Šluktenko ukazuje da su se ruske snage masovno ukopale u ukrajinskim šumama, koje im pružaju prirodnu zaštitu. Tu zaštitu, kaže on, trebalo bi im oduzeti.

"Sada je u ukrajinskim šumama jako suvo, Rusi razbacuju mnogo đubreta oko svojih položaja i nisu baš oprezni sa municijom. Sve se to brzo zapali i prisiljava ih na povlačenje", kaže Šluktenko.

On dodaje da ruske snage nemaju sredstva da ugase požar koji izazivaju ukrajinski "zmajevi".

U izvještaju Hjuman rajts voča se izričito navodi da upotreba ovakvog oružja dovodi do teških posljedica za životnu sredinu, pošto termit bukvalno spali sve.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za pitanja razoružanja (UNODA) upozorava na nekontrolisano širenje požara.

Šluktenko priznaje da ovo oružje izaziva štetu za životnu sredinu, ali naglašava da prednost ima oslobođenje Ukrajine od ruske okupacije. "Najveća opasnost za Ukrajinu je gubitak suvereniteta", kaže on.

Prema njemu, Ukrajinci će i dalje eksperimentisati sa različitim tehnologijama kako bi pobijedili Ruse.

Da li će Rusija odgovoriti?

Mnoge su iznenadili prvi snimci upotrebe "zmajskog drona". Stručnjaci su suzdržani u pogledu procjene uticaja ovog oružja na tok rata.

Međutim, smatraju da takvi dronovi ne mogu da zamijene upotrebu klasičnih dronova ili aviona u napadima na pješadiju. Ali bi, prema njima, ti dronovi mogli da pomognu da se uštedi dragocena municija.

Emil Kastehelmi kaže da se radi i o povećanju vatrene moći. "Kada nebo bljune vatru kao iz zmajevog ždrijela, onda to ima snažno dejstvo na psihu neprijatelja", kaže on.

Mnogo zavisi od toga kakav odgovor će da pronađu Rusi. U prvim danima izgleda da nisu imali ništa sa čime bi parirali.

Kastehelmi pretpostavlja da bi Rusi mogli da kopiraju ukrajinski dron. Prema nekim izvještajima, prvi ruski primjerci su već proizvedeni.

Bonus video: