Fon der Lajen u Kijevu: "Podrška Evrope" pred zimu od koje Ukrajina strahuje zbog oštećenog energetskog sistema

"Moja osma posjeta Kijevu odvija se u vrijeme kada se približava sezona grijanja i Rusja nastavlja da napada energetsku infrastrukturu", napisala je Fon der Lajen na mreži Iks

3137 pregleda 3 komentar(a)
Fon der Lajen u Kijevu, Foto: Screenshot/Youtube
Fon der Lajen u Kijevu, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen objavila je da je stigla danas u Kijev da bi prenijela "podršku Evrope" pred dolazak zime od koje Ukrajina strahuje zbog oštećenog energetskog sistema ruskim udarima.

"Moja osma posjeta Kijevu odvija se u vrijeme kada se približava sezona grijanja i Rusja nastavlja da napada energetsku infrastrukturu", napisala je Fon der Lajen na mreži Iks.

"Pomoćićemo Ukrajini u njenim hrabrim naporima", dodala je.

Ona je rekla da je došla da razgovara o podršci Evrope, "od pripreme za zimu do odbrane preko pristupanja (EU) i kako napreduju zajmovi G7".

EU je zvanično u junu otvorila pristupne pregovre sa Ukrajinom, koja se bori protiv ruske invazije od februara 2022. godine.

Kijev želi da se pridruži EU kao i NATO, ali će taj put biti dug, piše Frans pres.

EU ostaje presudna podrška za Ukrajinu koja se suočava sa brojnijom i bolje naoružanom ruskom vojskom. Zemlja takođe trpi gotovo svakodnevne udare Moskve na njenu teritoriju, u kojima je oštećena većina njene energetske mreže.

Ukrajina često ima prekide u snabdijevanju strujom zbog kojih se strahuje od predstojeće zime.

Zemlja je izgubila "više od dvije trećine" svojih kapaciteta za proizvodnju struje, prema izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Kao posljedica toga EU će dati Kijevu dodatnih 160 miliona eura humanitarne pomoći i pomoći za energetsku infrastrukturu, konkretno solarne panele.

Fon der Lajen će ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom predstaviti plan "pripreme za zimu" u ime Evropske komisije, rekla je ona novinarima.

Da bi se zaštitila Ukrajina traži od zapada da joj dozvoli da koristi oružje dugog domete da vrši udare na rusku teritoriju. Evropski parlament pozvao je juće zemlje EU da "ukinu restrikcije" oko upotrebe tog oružja.

Šefica EK je takođe rekla da želi da razgovara o prihodima dobijenim od zamrznute ruske imovine.

Evropska dvadesetsedmorica postigla je u maju sporazum da koristi kamate od zamrznute imovine ruske centralne banke.

EU je u julu objavila da će deblokirati pomoć od 1,5 milijardi eura za Ukrajinu, što predstavlja prvu tranšu te dobiti.

Fon der Lajen je došla u posjetu Ukrajini u vrijeme kada su ukrajinske trupe uspjele da iznenade Moskvu napadom na rusku oblast Kursk i da tu zauzmu neka mjesta. Međutim na istoku Ukrajine, ukrajinska vojska je primorana je da se povlači pred ruskim trupama, koje malo - pomalo zauzimaju tamošnja sela.

Bonus video: