Švajcarci na referendumu odbacili predloge o biodiverzitetu i reformi penzija

Projekcija rezultata nije iznenađenje pošto su ankete objavljene prije održavanja glasanja već ukazivale da će dva predloga biti odbačena

3050 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Švajcarski birači glatko su odbacili danas na referendumima inicijativu koja je predviđala bolju zaštitu biodiverziteta, kao i predlog o reformi finansiranja penzija, pokazuju prve projekcije rezultata objavljene poslije zatvaranja birališta.

Projekcija rezultata nije iznenađenje pošto su ankete objavljene prije održavanja glasanja već ukazivale da će dva predloga biti odbačena. To da su odbačeni potvrdile su prve projekcije instituta za ankete gfs.bern objavljene odmah po zatvaranju glasačkih mjesta u podne.

Inicijativa o biodiverzitetu, koju podržava više organizacija za odbranu prirode i pejzaža kao što su Pro Nataura, BirdLife, Švajcarska baština (Patrimoine Suisse) traži više sredstava i površina za bolju zaštitu biodiverziteta i prirode čak izvan zaštićenih zona, kao i bolju zaštitu pejzaža i izgrađene baštine. Predlog je dobio podršku 37 odsto glasača.

Prema djelimičnim rezultatima koje objavljuje savezna Vlada na posebnoj aplikaciji, tekst je odbacilo gotovo 66 odsto glasača već u 8.30 po lokalnom vremenu.

Švajcarci su danas takođe odbacili reformu finansiranja penzija koju je željela Vlada, pokazuju prve projekcije prema kojima je ta inicijativa dobila podršku samo 31 odsto birača. Protiv inicijative je bilo 67 odsto prema aplikaciji savezne vlade, na osnovu djelimično prebrojanih glasova u 8.30 po lokalnom vremenu.

Tako su ljevica i sindikati osvojili pobjedu nad projektom koji su nazivali izdajom i zamkom.

U Švajcarskoj finansiranje penzija se zasniva na tri "stuba", državno izdvajanje, profesionalno izdvajanje i privatno izdvajanje. Samo su prva dva obavezna.

Reforma je predviđala da zaposleni daju više sami za penzije.

Bonus video: