Više bezbjednosti i manje imigracije

Stavovi ministra unutrašnjih poslova Francuske naglašavaju uticaj ultradesnice na novu vladu

6804 pregleda 0 komentar(a)
Makron sa novim ministrima pravde i unutrašnjih poslova na prvoj sjednici vlade, Foto: Rojters
Makron sa novim ministrima pravde i unutrašnjih poslova na prvoj sjednici vlade, Foto: Rojters

Francuska će vjerovatno uvesti mnogo strože mjere u vezi s imigracijom i bezbjednošću, koje će biti odraz pomaka udesno u društvu, izjavio je novi ministar unutrašnjih poslova Bruno Retajo. Njegovi komentari ukazuju na zavisnost manjinske vlade od prećutne podrške ultradesnice.

Retajoovi pozivi na oštriji stav prema zahtjevima za azil, nasilju nad policijom, zatvorskim kaznama, radikalnom islamu i trgovini drogom naglašavaju uticaj Nacionalnog okupljanja (RN) Marine le Pen na novu vladu, piše Rojters.

Nakon junskih izbora, na kojima je centristička vlada predsjednika Emanuela Makrona pretrpjela teške gubitke, RN je postao ključni igrač, signalizirajući prećutnu podršku novoj koaliciji Mišela Barnijea između centrista i konzervativaca.

Međutim, RN zadržava pravo da povuče podršku vladi ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi oko imigracije, bezbjednosti i drugih pitanja.

Retajo (63), dugogodišnji skeptik prema imigraciji iz redova konzervativne partije Republikanci (LR), pružio je malo detalja o svojoj viziji za moćno ministarstvo unutrašnjih poslova na prvoj sjednici vlade u ponedjeljak, ali je kasnije bio eksplicitniji u izjavama za medije.

Ruka mi neće zadrhtati ako bude trebalo da zatvorim islamističke džamije ili protjeram propovjednike mržnje, rekao je Retajo

Retajo je rekao da će otkriti nove mjere u narednim nedjeljama i da se Francuska "ne smije uzdržavati od jačanja našeg zakonodavnog arsenala".

"Moj cilj je da zaustavim ilegalne ulaske i povećam deportacije, posebno ilegalnih imigranata", izjavio je za "Figaro", dodavši da će značajna regulatorna ovlašćenja ministra unutrašnjih poslova maksimalno koristiti.

Retajo je za Cnews juče rekao da bi Francuska, zajedno sa drugim evropskim zemljama koje imaju isto mišljenje, trebalo da izvrši pritisak na Evropsku uniju da pooštri zakone o imigraciji.

Bruno Retajo stiže na prvu sjednicu vlade
Bruno Retajo stiže na prvu sjednicu vladefoto: Reuters

On je kazao da je odluka Njemačke da uvede privremene granične kontrole, suspendujući decenije uglavnom slobodnog kretanja unutar Šengenske zone, naglasila kako se evropski pogledi na imigraciju pomjeraju udesno.

Retajo je takođe obećao da će se konsultovati sa sjevernoafričkim državama o tome da spriječe više migranata bez dokumenata da idu u Francusku, i rekao da želi oštrije zatvorske kazne za kršioce zakona.

"Ruka mi neće zadrhtati ako bude trebalo da zatvorim islamističke džamije ili protjeram propovjednike mržnje (u Francuskoj)", izjavio je za "Figaro".

Na pitanje CNews-a da li zavisi od političke dobre volje RN-a, Retajo je rekao: "Zavisim od dobre volje Francuza".

Međutim, priznao je da su birači poslali jasnu poruku u prvom krugu ljetošnjih izbora, na kojima je RN bio prvi sa oko trećinom glasova. Ljevičarski savez je na kraju osvojio najviše mjesta u drugom krugu, zahvaljujući zakonodavnom sporazumu da se spriječi dolazak ultradesnice na vlast.

"Francuzi su nam takođe dali svoj plan. Moramo poslušati poruku koju su nam poslali ... Oni žele više bezbjednosti i manje imigracije. Primijeniću ovaj plan."

Bonus video: