Zelenski odbacio napore Kine i Brazila da okončaju rat u Ukrajini

“Formula mira postoji već dvije godine i možda neko želi Nobelovu nagradu za svoju političku biografiju, za zamrznuto primirje, umjesto za pravi mir, ali jedine nagrade koje će vam (Vladimir) Putin dati zauzvrat su još patnje i katastrofe”, rekao je Zelenski

4649 pregleda 3 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je, u govoru u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, napore Kine i Brazila da okončaju ruski rat u Ukrajini, pitajući zašto predlaže alternativu njegovoj formuli mira.

“Nećete jačati svoju moć na račun Ukrajine”, poručio je Zelenski.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. Godine. Devet mjeseci kasnije Zelenski je najavio mirovni plan od deset tačaka za pravedno okončanje rata na osnovu osnivačke Povelje UN i međunarodnog prava, koji je Moskva.

“Formula mira postoji već dvije godine i možda neko želi Nobelovu nagradu za svoju političku biografiju, za zamrznuto primirje, umjesto za pravi mir, ali jedine nagrade koje će vam (Vladimir) Putin dati zauzvrat su još patnje i katastrofe”, rekao je Zelenski.

On je kazao da bi predlaganje "alternativa, polovičnih rješenja, takozvanih skupova principa" dalo Putinu politički prostor za nastavak rata, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kina pokušava da angažuje zemlje u razvoju da se pridruže mirovnom planu od šest tačaka koji je izdala sa Brazilom u maju.

Njihov predlog poziva na međunarodnu mirovnu konferenciju "održanu u pravo vrijeme koje priznaju i Rusija i Ukrajina, uz ravnopravno učešće svih strana, kao i poštenu diskusiju o svim mirovnim planovima".

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva zalagao se za plan kada se u utorak obratio Generalnoj skupštini.

Zelenski je rekao da su svaki paralelni ili alternativni pokušaji traženja mira, u stvari, napori da se postigne zatišje umjesto da se rat okonča.

On je pozvao globalne lidere da stanu uz Ukrajinu i da ne traže "zatišje" umjesto "pravog, pravednog mira“ više od dvije godine nakon rata u Rusiji.

Zelenski je ponovio da nema alternative formuli mira koju je predstavio prije dvije godine.

On traži protjerivanje svih ruskih snaga iz Ukrajine, odgovornost za ratne zločine, oslobađanje ratnih zarobljenika i deportovanih, nuklearnu bezbjednost, energetsku i prehrambenu sigurnost i drugo.

Zelenski je, dan ranije u Savjetu bezbjednosti, upozorio da Rusija planira napad na ukrajinske nuklearne elektrane.

"Imamo dokaz za ovo. Ako je Rusija spremna da ide tako daleko, to znači da Moskvi ništa što cijenite nije važno", naveo je Zelenski.

Bonus video: