Kiper: Rusija izvršila napad dronom na ukrajinsku luku Izmail, ubijene tri osobe

Izmail je ključno čvorište za ukrajinski izvoz žitarica, koje se nalazi na granici sa članicom NATO-a Rumunijom, a više puta je bio na meti ruskih napada

2804 pregleda 2 komentar(a)
Jedna od fotografija koju je objavio Kiper, Foto: https://t.me/s/odeskaODA
Jedna od fotografija koju je objavio Kiper, Foto: https://t.me/s/odeskaODA

Rusija je izvršila masivan napad dronom na ukrajinsku dunavsku luku Izmail, ubivši tri osobe i ranivši još 11, uključujući i dijete, napisao je na Telegramu regionalni guverner Odese Oleh Kiper.

Izmail je ključno čvorište za ukrajinski izvoz žitarica, koje se nalazi na granici sa članicom NATO-a Rumunijom, a više puta je bio na meti ruskih napada.

Rumunske vlasti u regiji Tulcea odmah preko granice od Izmaila uključile su sirene za uzbunu, upozoravajući da su dronovi locirani blizu granice.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo takođe je izdalo uzbunu zbog dronova i raketa za regione Herson, Mikolajev i Sumi.

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je u četvrtak na sastanku sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Bijeloj kući da "Rusija neće pobijediti".

"Ukrajina će pobijediti i bićemo uz vas sve vrijeme", rekao je Bajden ukrajinskom kolegi.

Zelenski je predstavio Bajdenu ono što je nazvao plan za pobjedu protiv Rusije, te je ponovo zatražio da Sjedinjene Američke Države (SAD) ukinu ograničenja na upotrebu oružja dugog dometa na vojne ciljeve unutar Rusije.

Bajden je prethodno najavio više od osam milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, da bi toj zemlji pomogao da se bori protiv ruske invazije.

Pomoć obuhvata prvu isporuku precizno navođenih kliznih bombi dometa do 130 kilometara, raketne sisteme Patriot, kao i municiju vazduh-zemlja.

"Stavljamo do znanja da smo uz Ukrajinu sada i u budućnosti", rekao je Bajden na sastanku sa Zelenskim, prenosi Glas Amerike (VOA).

Bonus video: