Miljenik Evrope uprkos korupciji kod kuće

Albanski premijer Edi Rama je dobrodošao gost u zapadnim prijestonicama, djelimično zato što pomaže Evropi oko problema sa izbjeglicama, ali njegovi protivnici tvrde da je transformisao Albaniju u autokratsku narkodržavu

11509 pregleda 2 komentar(a)
Rama se obraća na Samitu za budućnost u Generalnoj skupštini UN 22. septembra, Foto: REUTERS
Rama se obraća na Samitu za budućnost u Generalnoj skupštini UN 22. septembra, Foto: REUTERS

Ovih dana ga šetaju širom Evrope kao da je trofej.

Na januarskom skupu Hrišćansko-socijalne unije (CSU), stranke desnog centra u Bavarskoj, Edi Rama, lider Socijalističke partije Albanije, bio je glavni gost. Predsjednik CSU Markus Zoder iskoristio je priliku da na skupa uvjeri Albanca da njegova zemlja "pripada EU".

U maju, nasmijani Rama stajao je pored njemačkog potpredsjednika Roberta Habeka, obojica su bili glavni govornici na dodjeli nagrade Karlo Veliko u Aechenu - gdje je u duhu Tomasa Mana govorio o toleranciji. Razmjenjivanje poljubaca sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, koja je imala privilegiju da sa porodicom 2023. ljetuje u Raminoj vili na Jadranu, postalo je gotovo rutinsko.

Rama i Đorđa Meloni
Rama i Đorđa Melonifoto: REUTERS

Edi Rama, 60, posljednjih 11 godina je premijer Albanije, kandidata za pristup Evropskoj uniji. On je visok čovjek sa prilično neformalnim manirima. Prima državne goste u trenerci, a novinare ponekad i bos. Kao kasni produkt socijalističke buržoazije, tečno govori nekoliko jezika, pored toga što je bivši košarkaš reprezentacije i međunarodno priznati vizuelni umjetnik. Za mnoge na Zapadu, on je kosmopolitsko lice Albanije.

Korupcija na svim nivoima

Čak je i američki državni sekretar Entoni Blinken posjetio Tiranu u februaru i imao riječi hvale za "Edija" - uključujući i njegovu pravosudnu reformu. "Korumpirani zvaničnici snose odgovornost", rekao je Blinken. "Članovi organizovanog kriminala idu u zatvor i gube svoju imovinu. To je veoma moćan proces".

Međutim, u najnovijem godišnjem izvještaju Blinkenovog Stejt departmenta, narativ je prilično drugačiji. Izvještaj za 2023. godinu za NATO članicu Albaniju glasi: "Korupcija je prisutna u svim granama i nivoima vlasti".

Na svim nivoima. To znači: i na samom vrhu. Ramini politički protivnici tvrde da je dugogodišnji premijer transformisao zemlju u autokratiju prožetu novcem od droge. Odnosno, kako kažu: tolerisao je uspon organizovanog kriminala. Rama odbacuje optužbe.

Kada je "Špigl" suočio premijera sa tim optužbama, on je jedne noći pozvao i pokušao da utiče na naš izvještaj: rekao je da smatra da su optužbe neosnovane, uvredljive i da nepravedno škode reputaciji njegove zemlje.

U junu, jedan italijanski novinar je pitao Ramu kako je moguće da jedan za drugim članovi njegovog najbližeg kruga, uključujući razne ministre, bivaju uhapšeni za korupciju, a da on i dalje ostaje na funkciji? Albanski premijer je hladnokrvno odgovorio: "U svakoj šumi ima svinja".

Stabilizovanje Balkana

Iz perspektive Zapada, Rama djeluje kao stabilizujuća snaga na Balkanu. Model koji je pregovarao sa Meloni naročito je izazvao interesovanje daleko izvan Italije. Plan predviđa da se zahtjevi za azil izbjeglica uhvaćenih u italijanskim teritorijalnim vodama u Mediteranu obrađuju na albanskoj teritoriji.

Međutim, što više Ramina popularnost raste izvan granica Albanije, to je veći bijes u njegovoj neposrednoj okolini. Oni iz njegovog najbližeg okruženja, koji znaju najviše i koji imaju najviše da izgube, govore samo pod uslovom anonimnosti. Drugi su izašli na ulice. U julu su ljutiti demonstranti bacali Molotovljeve koktele na Ramine kancelarije u Tirani. Znakovi paljevine su u međuvremenu uklonjen.

Rama sa premijerima Slovenije, Hrvatske i Srbije na Strateškom forumu u Bledu u Sloveniji početkom septembra ove godine
Rama sa premijerima Slovenije, Hrvatske i Srbije na Strateškom forumu u Bledu u Sloveniji početkom septembra ove godinefoto: REUTERS

Drugi, stariji ostaci se još uvijek mogu pronaći u centru Tirane. Na primjer, piramide, struktura unutar koje je nekada stajala mermerna statua Envera Hodže, koju je napravio otac Edija Rame. Kristać Rama je bio umjetnik sa bliskim vezama sa režimom - on je kao član takozvanog Prezidijuma Narodne Skupštine bio među potpisnicima smrtne kazne za opozicionog pjesnika Havzija Nela 1988. godine, koji je potom obješen.

Nova, svjetlija sadašnjost simbolizovana je zgradom od stakla i čelika. U njoj se nalazi sjedište SPAK-a, antikorupcijskog tijela Albanije. Osnovano je 2019. na insistiranje SAD i EU. Aktuelni šef administracije nije među Raminim favoritima. U odlučujućem glasanju, njemu je vjerovatno išla u korist činjenica da je američki ambasador insistirao na ličnom nadzoru procesa kako bi se osiguralo da ne dođe do nepravilnosti - što je bio jasan pokazatelj nepovjerenja prema premijeru.

VIP zatvor sa teretanom

Učinak SPAK-a do sada izgleda ovako: Ramin prvi ministar unutrašnjih poslova osuđen je na tri godine i četiri mjeseca zatvora zbog zloupotrebe položaja - prvobitno u vezi s trgovinom drogom, a na kraju zbog druge prekršajne radnje. Ramin bivši ministar životne sredine dobio je u septembru 2023. kaznu od šest godina i osam mjeseci zatvora zbog korupcije. Zamjenik ministra zdravlja bio je primoran da podnese ostavku zbog zloupotrebe položaja. Njegov bivši šef završio je u zatvoru u julu 2024. godine zbog pronevjere sredstava EU.

Albanija sada ima VIP zatvore, o čemu je nedavno izvještavala istraživačka platforma BIRN. Pritvorski centri opremljene su odjeljenjima u kojima socijalistički dostojanstvenici koji su pali u nemilost mogu služiti svoje kazne uz sopstvenu kuhinju, tuš i teretanu.

Fenomen Rame morate posmatrati u širem kontekstu. Iz perspektive EU, to je poslovni pristup stabilizaciji zapadnog Balkana. Za razliku od Aleksandra Vučića u Srbiji, na primjer, Rama se ne smatra antievropskim i sa njim je mnogo lakše raditi. Iz tog razloga, donijeta je odluka da se zatvore oči, kazala je Zibas

Ipak, oni iz Ramine neposredne blizine koji se suočavaju s mogućim problemima obično biraju da napuste zemlju. Jedan od njih je Arben Ahmetaj, koji je postao Ramin ministar ekonomije 2013. godine, zatim prešao u Ministarstvo finansija, a 2021. godine postao zamjenik premijera.

Politički posmatrači u Tirani smatraju Ahmetaja dugogodišnjim "blagajnikom" i ključnom figurom u sistemu vladavine premijera. U julu 2022. godine, Rama ga je otpustio - zbog, kako se navodi, gomile kompromitujućih dokaza koji su se nagomilali protiv Ahmetaja. Za premijera, njegov dugogodišnji saradnik postao je prijetnja.

Godinu dana kasnije, parlament u kojem dominiraju socijalisti ukinuo je imunitet Ahmetaju - uz prikladno odlaganje. Ahmetaj, koji je optužen za korupciju i pranje novca, imao je dovoljno vremena da nestane. Nekoliko dana poslije toga, SPAK je objavio međunarodni nalog za hapšenje.

Ramin sistem

"Smeta li ti ako zapalim cigaretu", pita Arben Ahmetaj tokom sastanka na terasi kafića u centru Lugana. Ahmetaj je mnogo putovao i navikao je na luksuz. Čak i kao mladić, smatran je zvijezdom u usponu među albanskim socijalistima. Kod kuće ga zovu "Tigar". Trenutno, uprkos međunarodnoj potjernici, uživa u egzilu u Luganu i nada se da će dobiti politički azil u Švajcarskoj.

Ahmetaj odbija da komentariše optužbe koje su mu upućene kod kuće. Na primjer, da li on stoji iza skandala sa albanskim postrojenjima za sagorijevanje otpada - sumnjivih projekata koji su uglavnom ostali neizgrađeni, ali su koštali albanske poreske obveznike stotine miliona eura. Prema nezavisnim novinarima, novac je završio u džepovima onih sa bliskim vezama sa vladom - i u rukama medija koji su im naklonjeni.

Ne želi da priča ni o luksuznim putovanjima na koja je išao naizmjenično sa suprugom i ljubavnicom, a koja su očigledno finansirana novcem od skandala. Umjesto toga, on želi da priča o Ediju Rami.

U redu. Nakon 11 godina na vlasti, koliko odgovornosti snosi Rama za to što se Albanija, uprkos milijardama u razvojnoj pomoći sa Zapada, i dalje smatra jedna od najkorumpiranijih zemalja u Evropi?

Ahmetaj odlaže svoju cigaru u pepeljaru i o svom odnosu s Ramom, koga ponekad naziva "Kim Džong Un", kaže: "Nisam spreman da budem žrtveno jagnje premijera. Iskoristio je pravosudnu reformu koju su finansirali SAD i EU. Sada koristi pravosudni sistem protiv svojih protivnika i svih onih koji mu se nađu na putu u njegovoj žudnji za moći."

Bivši zamjenik premijera vjeruje da se Ramin sistem tiho toleriše na Zapadu. "Nemam pojma zašto Evropljani ne žele da vide šta se dešava u Albaniji. Imaju odlične obavještajne službe koje posjeduju detaljna saznanja, posebno o pranju novca i organizovanom kriminalu".

Ahmetaj potvrđuje nalaze istražitelja koji tvrde da je tokom Ramine vlasti Albanija postala narkocentar koji se hrani trgovinom drogom.

"Preplavljivanje zemlje kanabisom od 2014. do 2017. bilo je premijerova skrivena ekonomska agenda". Porast organizovanog kriminala koji je uslijedio drastično je promijenio ekonomiju i društvo Albanije, kaže on. "Rama vjeruje da još uvijek kontroliše kriminalni milje, ali je zaparvo odavno on taj kojeg kontrolišu".

Da li Evropljani zatvaraju oči?

"Ursula fon der Lajen ga oslovljava sa "dragi Edi", što je već indikativno", kaže Frauke Zibas iz briselskog kabineta Njemačkog instituta za međunarodne i bezbjednosne poslove. "Fenomen Rame morate posmatratui u širem kontekstu. Iz perspektive EU, to je poslovni pristup stabilizaciji zapadnog Balkana. Za razliku od Aleksandra Vučića u Srbiji, na primjer, Rama se ne smatra antievropskim i sa njim je mnogo lakše raditi. Iz tog razloga, donijeta je odluka da se zatvore oči".

Rama i Fon der Lajen
foto: REUTERS

Da li se Rama bogati na račun drugih? "Iz perspektive Brisela, to nije toliko važno", kaže Zibas. "Pristupanje Albanije EU ionako nije na dnevnom redu za skoriju budućnost."

Sa svoje strane, albanski premijer rekao je italijanskoj državnoj televiziji RAI: "Da je politika u Albaniji zatrovana mafijom - ja to, iskreno, ne vidim". Rama kaže da je Ahmetajeva tvrdnja da mafijaški šefovi imaju slobodan pristup njegovom kabinetu neistina koja je još pogoršana činjenicom da "ljudi obično prije vjeruju u laži nego što povjeruju u istinu".

Rama je zabrinut za reputaciju svoje zemlje. "Kada je riječ o članstvu u EU, naše strpljenje je beskonačno", rekao je premijer u intervjuu za "Špigl" prije dvije godine na terasi svoje vile na Jadranu. Albanija je, kako on kaže, bila izolovana diktatura, "Sjeverna Koreja Evrope, gdje je krajem 1980-ih još uvijek bilo opasno slušati Bitlse. Zbog toga tvrdim da smo u apsolutnom smislu postigli više u ovih 30 godina nego bilo koja druga zemlja u Evropi."

Siromaštvo, nezaposlenost, imigracija

Statistika govori drugačiju priču. Prema podacima Albanskog instituta za statistiku, više od trećine nekadašnje populacije od 3,3 miliona ljudi napustilo je zemlju od 1991. godine. Prosječne mjesečne plate iznose oko 750 eura. Skoro trećina mladih koji su još uvijek u zemlji su nezaposleni.

"Isprepletenost političkih i medijskih interesa sa interesima kriminalaca i oligarha" - tako funkcioniše Ramin sistem, kazao je bivši član vlade koji je želio da ostane anoniman. "Sve to se dešava uz blagoslov SAD-a i EU. Ne postoji nijedna javna nabavka koja ne završi u njegovom širem krugu. Suštinski, Rama je cijelu zemlju gurnuo u kriminal. Albanija je postala savršen primer korupcije, a ipak, lukavi Rama i dalje uspijeva da dobije priznanje na Zapadu."

Fatos Lubonja je jedan od onih koji su pristali da javno izraze kritiku premijera. Istaknuti pisac se smatra savješću albanske ljevice. Lubonja je sin Hodžinog savjetnika koji je kasnije pao u nemilost diktatora. Proveo je 17 godina u zatvoru, većinu vremena u radnim logorima poput zloglasne rudarske jame Spač. Tek 1991. godine, kao jedan od posljednjih političkih zatvorenika, pušten je na slobodu.

"Vidio sam sebe u mladom Ediju Rami," kaže Lubonja. "Obojica smo željeli da izađemo iz sjenke naših prorežimskih očeva." Međutim, Rama je postao gradonačelnik Tirane 2000. godine, a premijer je od 2013. godine. Tolike godine na vlasti su ga promijenile, kazao je Lubonja. "Postao je ogorčeni narcisoid, pametan čovjek bez uvjerenja, Doktor Džekil tokom dana, a Mister Hajd noću, osoba kojoj je moć potrebna koliko i disanje."

Lubonja se takođe žali što Zapad, posebno političke stranke lijevog centra u Evropi, ignorišu mračnu stvarnost Albanije. "Ono što je sirova nafta za druge zemlje, to su trgovci drogom i njihov novac u Raminoj Albaniji", kazao je bivši disident. Kada su posljednji put razgovarali, kaže, nazvao je premijera "prevarantom," mada ga za to, kako Lubonja ističe, vjerovatno nije briga. "Jer on je krokodil - ima velika usta, a nema uši."

Od kanabisa do kokaina

Sljedeće godine, Rama će se kandidovati za četvrti mandat, a šanse za njegovu ponovnu izbornu pobjedu su dobre. "Devedeset odsto opština sada je u njegovim rukama, skoro kao u Rusiji", kaže istraživačka novinarka Klodiana Lala. "Dokle god se niko ne usudi da kaže: 'Lično sam dao novac Ediju Rami', ništa se neće dogoditi. Mafijaški zakon ćutanja, omerta, je na snazi."

Nekoliko istražitelja potvrdilo je italijanskoj državnoj televiziji RAI i Špiglu da su kontakti s organizovanim kriminalom postojali na najvišim nivoima vlasti. Početna trgovina kanabisom odavno se transformisala u biznis s kokainom po tonama. Istražitelji vjeruju da su albanske kriminalne grupe uspostavile mreže sa kalabrijskom Ndrangetom i kartelima u Latinskoj Americi.

Tolike godine na vlasti su ga promijenile. Postao je ogorčeni narcisoid, pametan čovjek bez uvjerenja, Doktor Džekil tokom dana, a Mister Hajd noću, osoba kojoj je moć potrebna koliko i disanje, kazao je Lubonja

Italijanski javni tužilac Frančesko Mandoi, koji je privremeno služio kao Ramin komesar za borbu protiv korupcije, došao je do poraznog zaključka: "Narko šefovi imaju svoje ljude svuda u administraciji, u institucijama. Sada su sposobni da natjeraju vladu da radi po njihovoj volji". Mandoi kaže da njegova upozorenja nijesu imala odjeka na najvišim nivoima vlasti.

Investicije od Kušnera i Grenela

Novac od albanske narko mafije se takođe manifestuje kroz nebodere koji su transformisali nekadašnji tmurni pejzaž Tirane. Gradnja se nastavlja i na obali Jadranskog mora. Zet Donalda Trampa, Džered Kušner, i Ričard Grenel, bivši američki specijalni izaslanik za mirovne pregovore između Srbije i Kosova, planiraju velika ulaganja uz Ramin blagoslov. Rama, Grenel i Tramp poznaju se i poštuju od vremena kada su pokušavali da sprovedu plan za promjenu granica Kosova i Srbije pod okom evropskog šefa diplomatije.

Da li Rama prodaje "krunske dragulje" svoje zemlje u zamjenu za političku podršku? Viši agent FBI-a, Čarls Megonigal, koji je osuđen, priznao je da je primio mito u Albaniji za usluge u interesu vlade. Takođe je priznao da je prisustvovao na nekoliko sastanaka sa Edijem Ramom u zgradama vlade. Premijer negira bilo kakvu nepravilnost.

"Mekgonigala su platili ljudi iz Raminog kabineta" tvrdi Sali Beriša, koji je postao prvi demokratski izabrani predsjednik Albanije 1992. i osnivač Demokratske stranke Albanije. On sjedi na osmom spratu stambene zgrade u centru Tirane i bijesan je.

Beriša je u kućnom pritvoru. Optužen je za korupciju i zabranjen mu je ulazak u SAD. Nekadašnjem predsjedniku nije dozvoljeno da napusti svoj stan već 200 dana. Povremeno prima goste. Nekoliko minuta ranije izašao je Ilir Meta, takođe bivši predsjednik. Sada Beriša konačno može da kaže sve što mu je na duši.

"Još uvijek se jasno sjećam Hodžine diktature, a čak ni tada stvari nisu bile toliko centralizovane kao što su sada pod Ramom", kazao je Beriša, koji se bliži 80. rođendanu. "Albanija je neka vrsta diktature, prva i jedina narko-država u Evropi".

Beriša vadi svoj tablet i pokazuje podatke koji bi trebalo da dokažu da je brat Edija Rame, Olsi, takođe uključen u trgovinu drogom. Olsi Rama je odbacio optužbe. Međutim, Beriša insistira na tvrdnji da Zapad ignoriše ono što se zapravo dešava u Albaniji. Sa povezom preko očiju idete prema katastrofi".

Sa Berišinog balkona na osmom spratu, ljudi na ulici Mustafa-Matohiti u Tirani izgledaju kao sitne tačkice. Svake večeri u 20 časova okupljaju se njegovi pristalice - u čast svog heroja koji je u kućnom pritvoru. Beriša se kratko pojavljuje, kratko se žali na Raminu "narko-diktaturu" i zatim se ponovo povlači. Nakon nekoliko minuta, sve je gotovo. Do sljedeće večeri.

Edi Rama će i to preživjeti.

Prevod: N.B.

Bonus video: