Britanci razmatrali raciju na skladište u Holandiji kako bi zaplijenili kovid vakcine koje su smatrali da im pripadaju

Zamjenik načelnika Generalštaba, general-pukovnik Dag Čalmers, rekao je premijeru da je plan sigurno izvodljiv i da bi uključivao korišćenje čvrstih gumenih čamaca za navigaciju holandskim kanalima

1532 pregleda 0 komentar(a)
Boris Džonson u britanskom parlamentu, Foto: Reuters
Boris Džonson u britanskom parlamentu, Foto: Reuters

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson je razmatrao izvršenje "vodene racije" na skladište u Holandiji kako bi zaplijenio vakcine protiv kovida tokom vrhunca pandemije, otkrio je u svojim memoarima.

Džonson je u martu 2021. godine razgovarao o ovim planovima sa visokim vojnim zvaničnicima, navodi se u odlomku iz njegove nadolazeće knjige "Unleashed" koji je objavljen u Dejli Mejlu.

Vakcina AstraZeneca bila je u to vrijeme u centru spora između Velike Britanije i EU u vezi sa izvozom, a Džonson je vjerovao da EU postupa prema Velikoj Birtaniji "sa zlom namjerom".

Džonson je rekao da je naručio procjenu mogućnosti da se pokrene vodeni napad na skladište u Lajdenu, u Holandiji, kako bi se uzelo ono što je pravno pripadalo Velikoj Britaniji i što je hitno bilo potrebno.

Zamjenik načelnika Generalštaba, general-pukovnik Dag Čalmers, rekao je premijeru da je plan sigurno izvodljiv i da bi uključivao korišćenje čvrstih gumenih čamaca za navigaciju holandskim kanalima.

"Oni bi se zatim sastali na ciljnoj lokaciji, ušli, osigurali robu, izvukli se koristeći šleper, i zaputili se ka lukama na kanalu", napisao je Džonson.

Međutim, Čalmers je rekao Džonsonu da bi bilo teško izvesti misiju neprimjećeno, što bi značilo da bi Velika Britanija morala da objasni zašto efektivno napada dugogodišnjeg saveznika iz NATO-a.

"Naravno, znao sam da je u pravu, i potajno sam se slagao sa onim što su svi mislili, ali nisam želio da kažem naglas: da je cijela stvar bila suluda", zaključio je Džonson.

Bonus video: