Starmer vraća poklone u vrijednosti od 7.200 eura poslije polemike

Pored nekoliko karata za koncert američke pop zvijezde Tejlor Svift vraćena suma pokriva i četiri karte za konjičke trke kao i ugovor o iznajmljivanju skupe odjeće njegove supruge Viktorije Starmer

3623 pregleda 0 komentar(a)
Starmer, Foto: REUTERS
Starmer, Foto: REUTERS

Britanski premijer Kir Starmer, kritikovan zbog prihvatanja poklona izdašnih donatora, vratio je više tih poklona u vrijednosti od 6.000 funti (7.200 eura), među kojima karte za koncet Tejlor Svift, javila je njegova služba.

Ova odluka objavljena je poslije višenedjeljne polemike koja je okruživala laburističkog vođu i više njegovih ministara. U pitanju su bile informacije medija prema kojima je Starmer od decembra 2019. godine dobio poklone u vrijednosti od 105.147 funti (127.278 eura).

Te poklone koji su legalni i prijavljeni u registru parlamenta, Starmer je dobijao dok je bio vođa opozicije ali takođe i od kada je došao na mjesto premijera, poslije pobjede laburista na parlamentarnim izborima u julu.

U saopštenju Dauning strit kaže da se Starmer obavezao da preispita propise oko prijema poklona i poziva.

Pored nekoliko karata za koncert američke pop zvijezde Tejlor Svift vraćena suma pokriva i četiri karte za konjičke trke kao i ugovor o iznajmljivanju skupe odjeće njegove supruge Viktorije Starmer.

Starmera je konzervativna poslanica Kemi Badenoh, kandidatkinja za preuzimanje vođstva Torijevaca, optužila za "hipokriziju".

Kada je bio u opoziciji Starmer je često zamjerao svojim prethodnicima da su odsječeni od stanovništva.

Njegov glavni donator Vahid Ali, multimilioner i član Doma Lordova je pod parlamentarnom istragom. Gornji dom britanskog parlamenta pokušava da rasvijetli potencijalna kršenja parlamentarnih propisa vezano za te poklone i pozive.

Bonus video: