Proruske snage kupuju moldavske birače

Policija tvrdi da mreža kojom upravlja Rusija podmićuje desetine hiljada građana

14345 pregleda 15 komentar(a)
Maja Sandu želi drugi predsjednički mandat, Foto: Rojters
Maja Sandu želi drugi predsjednički mandat, Foto: Rojters

Proruske snage se miješaju u predstojeće predsjedničke izbore u Moldaviji tako što plaćaju desetine hiljada birača u opsežnoj zavjeri da sabotiraju težnju Kišinjeva ka bližim vezama sa Evropskom unijom, saopštila je juče policija.

Aktuelna predsjednica Maja Sandu predstavlja izbore 20. oktobra kao test za njenu proevropsku politike. Izbori će se održati paralelno sa referendumom na kojem će se birači izjasniti da li Moldavija treba da postane članica bloka.

Sandu, koja nastoji da dobije drugi mandat, dugo optužuje Rusiju da pokušava da svrgne njenu vladu raznim sredstvima, što Moskva negira.

Šef nacionalne policije Vjorel Černautanu je rekao da je više od 130.000 Moldavaca podmićeno mrežom kojom upravlja Rusija da glasaju protiv referenduma i u korist kandidata koji su prijateljski nastrojeni prema Rusiji, u onome što je nazvao “direktnim napadom bez presedana”, prenio je Rojters.

“Suočavamo se sa raširenim fenomenom finansiranja i korupcije s ciljem ometanja izbornog procesa u Moldaviji”, rekao je Černautanu novinarima. On je dodao da je samo u septembru prebačeno oko 15 miliona dolara na račune otvorene u ruskoj banci Promsvjazbank.

Najglasniji protivnik članstva u EU, odbjegli proruski biznismen Ilan Šor, koji je prošle godine u odsustvu osuđen zbog uloge u krađi milijarde dolara iz moldavskih banaka, ponudio je prošlog mjeseca isplate svima koji na referendumu glasaju protiv evropske integracije, navodi Rojters.

U Moldaviji, sa većinom stanovništva koja govori rumunski i velikom rusofonom manjinom, smjenjivale su se proruske i prozapadne vlade od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Na izborima ovog mjeseca učestvuje rekordnih 11 kandidata.

Bonus video: