Slave rođendan “cara Putina”

Pristalice ruskog predsjednika uputile čestitke povodom njegovog 72. rođendana

10760 pregleda 85 reakcija 11 komentar(a)
U Donjecku su povodom Putinovog 72. rođendana postavljeni njegovi posteri, Foto: Rojters
U Donjecku su povodom Putinovog 72. rođendana postavljeni njegovi posteri, Foto: Rojters

Ruski predsjednik Vladimir Putin juče je na svoj 72. rođendan nazvan “carom” od strane pojedinih pristalica, koje tvrde da je bivši špijun KGB-a podigao Rusiju sa koljena i da će obezbijediti pobjedu protiv Zapada u ratu u Ukrajini.

“Bože čuvaj cara”, napisao je ultranacionalistički ruski ideolog Aleksandar Dugin, koji je dugo zagovarao ujedinjenje rusofonih i drugih teritorija u ogromno novo rusko carstvo, koje, prema njegovim riječima, mora uključivati i Ukrajinu.

“Putin vlada zemljom samouvjereno i smireno. I tako će uvijek biti - pa, gotovo uvijek”, dodao je Dugin u rođendanskoj čestitki objavljenoj na njegovom Telegram kanalu nekoliko minuta poslije ponoći.

Aktivisti obilježavaju Putinov rođendan u Donjecku
Aktivisti obilježavaju Putinov rođendan u Donjeckufoto: REUTERS

Za razliku od većine ruskih lidera kroz istoriju, Putin nema očiglednog nasljednika. On takođe nema ozbiljnih rivala, kazalo je za Rojters nekoliko ruskih izvora.

Sada je uvučen u ono što ruski zvaničnici nazivaju najtežim sukobom sa Zapadom čije su objedinjene ekonomije najmanje 20 puta veće od ruske, još od vrhunca Hladnog rata.

Protivnici kažu da su rani neuspjesi u invaziji pokazali slabost Rusije, mada američki generali tvrde da je Moskva brzo naučila iz svojih grešaka i prilagodila se zahtjevima najvećeg kopnenog oružanog sukoba u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Prema izvještaju koji je juče objavila moskovska konsultantska kompanija Minčenko, Rusi sve više vide Putina kao figuru koja je uspjela da preoblikuje globalni poredak u njihovu korist.

“U domaćoj politici, Vladimir Putin svake godine poprima potpuno nove osobine arhetipske slike Stvoritelja, koji stvara novi svjetski poredak u kojem će Rusija imati potpuno novu ulogu”, navodi se u izvještaju.

Ruske snage napreduju u Ukrajini, a Putin je povećao potrošnju na odbranu na nivo iz Hladnog rata.

Trenutno, Rusija kontroliše malo manje od jedne petine Ukrajine - uključujući i Krim koji je pripojen 2014, oko 80 odsto Donbasa i istočne UKrajine, oko 71 odsto Hersonske oblasti i 72 odsto regiona Zaporožje.

Protivnici Putina i njegovog režima su ili napustili Rusiju, umrli su ili ćute. Ruska opozicija, koja je skoro sva u inostranstvu, podijeljena je i ne uspijeva da nađe novog lidera nakon smrti Alekseja Navaljnog u arktičkom zatvoru u februaru.

Navaljni je opisao Putinovu Rusiju kao krtu kriminalnu državu kojom upravljaju lopovi, ulizice i špijuni, koje zanima samo novac. On je dugo predviđao da bi Rusija mogla doživjeti seizmičke političke preokrete, uključujući i revoluciju.

“Sa Putinom ćemo pobijediti”, rekao je juče Vjačeslav Volodin, predsjednik ruskog parlamenta. “Jak predsjednik znači jaka Rusija”.

Bonus video: