Ukrajina napala skladište goriva na Krimu: Evakuisano više stotina ljudi

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da su njegove snage rano u ponedjeljak izvele uspješan udar na skladište goriva u lučkom gradu Feodosiji na jugoistoku Krima, prenijela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku

3571 pregleda 0 komentar(a)
Vatra u skladištu goriva na Krimu, Foto: Reuters
Vatra u skladištu goriva na Krimu, Foto: Reuters

Ukrajinski napad dronom na najveće skladište goriva na Krimu pod ruskom okupacijom u ponedjeljak je izazvao veliki požar koji je doveo do evakuacije stotina ljudi, dok Rusija i Ukrajina nastavljaju da razmjenjuju napade bespilotnim letjelicama.

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da su njegove snage rano u ponedjeljak izvele uspješan udar na skladište goriva u lučkom gradu Feodosiji na jugoistoku Krima, prenijela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

To je najveće skladište goriva u okupiranom regionu koje opslužuje rusku vojsku.

Ruski Telegram kanali su javili da su stanovnici prijavili nekoliko snažnih eksplozija koje su odjeknule u Feodosiji oko 4.30 po lokalnom vremenu poslije čega je izbio požar.

Ruski Telegram kanal Astra je objavio snimak na kome se navodno vidi požar. Takođe se vidi putokaz za selo Berehove koje se nalazi blizu Feodosije.

Igor Tkačenko, zvaničnik na Krimu kojeg je postavila Rusija, potvrdio je da se zapalilo skladište goriva, ne pominjući napad dronom.

Oleg Krjučkov, savjetnik Tkačenka, napisao je na Telegramu da nije bilo žrtava.

Oko 300 ljudi evakuisano je iz Feodosije, grada sa oko 70.000 stanovnika, javila je ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na okupacione vlasti.

Ministarstvo odbrane Rusije je na svom Telegram kanalu saopštilo da je protivvazdušna odbrana rano u ponedjeljak oborila 21 dron, od čega 21 iznad Krima, šest iznad Kurske oblasti, a ostatak iznad regiona Belgorod, Brjansk i Voronjež.

Ukrajina, čija je civilna i energetska infrastruktura pod nemilosrdnim napadima ruskih dronova i raketa, tokom protekle godine je zauzvrat pribjegla udarima na vojne objekte unutar Rusije.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 7. oktobra 32 ruske bespilotne letjelice i krstareću raketu Kinžal iznad regiona Nikolajev, Kijev, Dnjepropetrovsk, Sumi, Černigov, Poltava i Harkov, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage na Telegramu.

Bonus video: