Kejt prvi put u javnost otkako je završila hemoterapiju

Kraljevski izvori kažu da je princeza odlučila da se pridruži princu Vilijamu kako bi pokazala svoju "podršku, empatiju i saosjećanje prema lokalnoj zajednici"

2666 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Princeza od Velsa neočekivano se pojavila zajedno sa princom od Velsa u posjeti Sautportu, gdje su održali privatni sastanak sa ožalošćenim porodicama troje djece ubijene u napadu nožem u julu.

Ovo je Ketrin bio prvi zvanični javni angažman otkako je završila hemoterapiju.

Kraljevski izvori kažu da je odlučila da se pridruži princu Vilijamu kako bi pokazala svoju "podršku, empatiju i saosjećanje prema lokalnoj zajednici".

Par je razgovarao sa hitnim službama koje su pomogle na mjestu napada nožem u sjeverozapadnom primorskom gradu.

Kraljevska posjeta Sautportu bila je planirana kao mali događaj, kako bi se omogućilo da se vrijeme provede nasamo sa porodicama troje djece koja su poginula i sa učiteljicom plesa koja je bila prisutna tokom napada, prenosi BBC.

Pošto je Ketrin završila sa hemoterapijom, počela je postepeni povratak na posao, uključujući sastanke o njenoj kampanji.

Ipak, ovo je najveći momenat do sada u vraćanju kraljevskim dužnostima.

Ketrin je govorila o tome da ima "dobre i loše dane".

Posjetom Sautportu su princ Vilijam i Ketrin namjeravali da pokažu zajednici da "nije zaboravljena".

Troje djece ubijeno je 29. jula u napadu na dječiju plesnu grupu. Povrijeđeno je još deset osoba – od kojih su osmoro djeca. Aksel Rudakubana, 17, uhapšen je na licu mjesta i optužen je za višestruko ubistvo i pokušaj ubistva.

Princ Vilijam i Ketrin su vodili kampanju o važnosti otvorenosti u vezi sa problemima mentalnog zdravlja, a njihova posjeta je uključivala razgovore sa praktičarima mentalnog zdravlja koji su podržali hitne slučajeve koji su se suočili sa takvim uznemirujućim scenama.

Par je dao donaciju, preko svoje dobrotvorne organizacije, za prikupljanje sredstava za pružanje fizičke i psihološke pomoći policiji i osoblju hitne pomoći koji su bili zatečeni napadom i neredima koji su uslijedili.

Bonus video: