Island: Premijer objavio kraj vladajuće koalicije, pozvao na održavanje izbora 30. novembra

Premijer Bjarni Benediktson je na konferenciji za novinare rekao da će u ponedjeljak održati sastanak sa predsjednicom Islanda Halom Tomasdotir

6876 pregleda 4 komentar(a)
Benediktson, Foto: Reuters
Benediktson, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.10.2024. 20:07h

Islandski premijer Bjarni Benediktson danas je objavio kraj vladajuće koalicije u zemlji i pozvao na održavanje izbora 30. novembra, javio je islandski javni servis RUV, prenosi agencija Rojters.

Na konferenciji za novinare Benediktson je naveo rastuća neslaganja između tri vladajuće stranke o pitanjima koja se tiču tražilaca azila i energetske efikasnosti, navodi RUV.

Benediktson je rekao da će u ponedjeljak održati sastanak sa predsjednicom Islanda Halom Tomasdotir, prenio je RUV, povodom odluke o raspuštanju parlamenta.

Izbori se moraju održati najkasnije 45 dana nakon objavljivanja raspuštanja parlamenta, navodi emiter.

Benediktson, šef pro-poslovne, desničarske Partije nezavisnosti, izabran je u aprilu za premijera Islanda, zamijenivši Katrin Jakobsdotir nakon što je najavila da će podnijeti ostavku i kandidovati se za predsjednicu.

Rojters navodi da se koaliciona vlada, koju čine Stranka nezavisnosti, Progresivna partija desnog centra i Lijevi Zeleni, suočila sa neizvjesnošću nakon što su nedavne vulkanske erupcije primorale hiljade ljudi da napuste svoje domove, vršeći pritisak na ekonomiju koja se već suočava sa visokom inflacijom i rastućim kamatnim stopama.

Bonus video: