Španija: Tri migranta pronađena mrtva u čamcu, 29 drugih spaseno

Ova tragedija otkriva nagli porast dolazaka migranata u Španiju morskim putem. Od januara do septembra bilo ih je 40.076, što je 56 odsto više nego u istom periodu 2023. godine (25.640), navodi ministarstvo unutrašnjih poslova

3991 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Tri migranta iz Sjeverne Afrike pronađena su mrtva na čamcu kod obala južne Španije, a 29 je spaseno, saopštila je danas španska obalska straža.

Čamac je bio blizu Almerije u Andaluziji, gdje su prebačeni migranti i tijela preminulih, dodala je španska obalska straža.

Ova tragedija otkriva nagli porast dolazaka migranata u Španiju morskim putem. Od januara do septembra bilo ih je 40.076, što je 56 odsto više nego u istom periodu 2023. godine (25.640), navodi ministarstvo unutrašnjih poslova.

Tri četvrtine stiglo je Atlantikom ka Kanarskim ostrvima, posebno opasnom rutom zbog jakih struja, pogotovo i zbog neprikladnosti čamaca koji se koriste za otvoreno more.

Tokom prvih pet mjeseci ove godine, više od 5.000 migranata je poginulo pokušavajući da stignu do Španije morskim putem, saopštila je nevladina organizacija Kaminando Fronteras, koja procjenjuje broj žrtava.

Bonus video: