Ukrajina tvrdi da je uništila ruski avion u regionu Orenburg

"Neprijateljski avion je izgorio. Vojni transportni avion Tu-134 je uništen u Rusiji", saopštila je Glavna uprava ukrajinske vojne obavještajne službe pri Ministarstvu odbrane

3121 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukrajinske vlasti su danas saopštile da su uništile ruski vojni transportni avion tokom vikenda u bazi u regionu Orenburg, na jugu Urala, daleko od granice sa Rusijom.

Taj napad, koji je izveden u noći između subote i nedjelje, dio je kampanje napada Ukrajine na rusko tlo sa ciljem da se poremeti logistika ruskih snaga koje neumorno bombarduju Ukrajinu od februara 2022. godine.

"Neprijateljski avion je izgorio. Vojni transportni avion Tu-134 je uništen u Rusiji", saopštila je Glavna uprava ukrajinske vojne obavještajne službe pri Ministarstvu odbrane.

Dodaje se da je riječ o avionu koji je pogođen na ruskom vojnom aerodromu Orenburg-2, na jugu Urala, oko 1.000 kilometara od granice između Ukrajine i Rusije.

Ukrajinsko ministarstvo je objavilo slike na kojima se vidi avion u plamenu.

Avion, Tupoljev Tu-134, pripadao je 117. vojno-transportnom avijacijskom puku Oružanih snaga Rusije i onoj kategoriji aviona sovjetskog dizajna koji su, između ostalog, korišćeni za prevoz rukovodstva Ministarstva odbrane Rusije, dodalo je ministarstvo.

Rusija nije reagovala na taj napad.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je u maju ofanzivu na ukrajinski pogranični region Harkov, kako bi se stvorila "tampon zona" i izbjegli ukrajinski napadi na rusko tlo.

Međutim, to nije spriječilo ukrajinsku vojsku da nastavi sa ovim udarima, a Kijev je rekao da je svaki put gađao vojne i industrijske ciljeve koje ruska vojska koristi da podrži svoju invaziju na Ukrajinu.

Bonus video: