Kremlj: Nuklearna vježba NATO-a podstiče tenzije

Juče su počeli manevri koje je šef Alijanse predstavio kao snažnu demonstraciju kapaciteta odvraćanja

4715 pregleda 0 komentar(a)
Peskov i Putin u Kremlju 8. oktobra, Foto: Beta/AP
Peskov i Putin u Kremlju 8. oktobra, Foto: Beta/AP

Kremlj je saopštio da godišnja nuklearna vježba NATO-a, koja uključuje vojne avione sposobne za nošenje nuklearnog oružja i koja je počela juče, podstiče tenzije u svjetlu "vrućeg rata" koji se odvija u Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute je u četvrtak najavio godišnju nuklearnu vježbu pod nazivom "Steadfast Noon" kao snažnu demonstraciju kapaciteta odvraćanja u kontekstu pojačane nuklearne retorike predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Lovci F-35A i bombarderi B-52 biće među oko 60 aviona iz 13 zemalja koji učestvuju u vježbi, koju organizuju Belgija i Holandija, saopštili su zvaničnici NATO-a. U vježbi koja će trajati oko dvije sedmice ne koristi se nikakvo bojevo oružje. Ali, oko 2.000 vojnika koji učestvuju u manevrima simuliraće misije u kojima borbeni avioni nose američke nuklearne bojeve glave, rekli su zvaničnici.

"U uslovima vrućeg rata, koji se vodi u okviru ukrajinskog sukoba, ovakve vježbe ne vode ničemu osim daljoj eskalaciji tenzija", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, kako je prenio Rojters.

Peskov je rekao da je takođe nemoguće održati pregovore o nuklearnom naoružanju sa Sjedinjenim Državama, za šta je Vašington signalizirao da je otvoren, jer su zapadne nuklearne sile uključene u sukob protiv Rusije, te bi svaka bezbjednosna rasprava morala biti mnogo šireg obima.

Peskov je odbacio tvrdnje njemačkih obavještajaca da će Rusija moći da napadne NATO najkasnije do kraja ove decenije

Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je u petak nakon dodjele Nobelove nagrade za mir organizaciji Nihon Hidankjo, koja predstavlja preživjele od atomskog bombardovanja Hirošime i Nagasakija na kraju Drugog svjetskog rata, da su Sjedinjene Države spremne da bez preduslova započnu pregovore sa Rusijom, Kinom i Sjevernom Korejom radi smanjenja nuklearne prijetnje.

"U kontekstu rata koji se vodi protiv Rusije uz indirektno, pa čak i direktno učešće nuklearnih sila kao što su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska, apsolutno je nemoguće govoriti o tome bez povezivanja tog pitanja sa svim drugim aspektima bezbjednosti", rekao je Peskov.

"U stvari, naš predsjednik je već govorio o tome. Rusija smatra da su takvi kontakti neophodni i da ih nije moguće odlagati, ali moramo razmatrati sva pitanja bezbjednosti u cjelini, uzimajući u obzir trenutnu situaciju".

Peskov je odbacio izjavu šefa njemačke spoljne obavještajne službe, koji je ranije juče rekao da će ruske snage do kraja ove decenije biti u poziciji da napadnu teritoriju NATO-a.

"Ruske snage bi trebalo da budu u poziciji da pokrenu napad na NATO najkasnije do kraja ove decenije", rekao je Bruno Kal pred jednim parlamentarnim odborom u Berlinu.

"Rusija nikada nije pomjerala svoju vojnu infrastrukturu prema NATO-u, uvijek je bilo obrnuto", rekao je Peskov.

"Zato je apsolutno pogrešno, nelogično i, što je najvažnije, u suprotnosti sa cjelokupnim tokom istorije, reći da ruske oružane snage predstavljaju opasnost za bilo koga, što je dovelo do konfrontacije kojoj smo sada svi zajedno svjedoci".

Bonus video: