U Francuskoj otkrivena mreža falsifikatora najkvalitetnijih vina

Prevara se sastojala od štampanja lažnih etiketa, posebno sa oznakom "grand crus" (velika berba) na boce običnog vina

2660 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Transnacionalna organizacija za falsifikovanje kvalitetnih francuskih vina, ​​koja je mogla da zaradi više od dva miliona eura, rasformirana je akcijom koja je obavljena u saradnji sa Italijom, saopštilo je danas francusko pravosuđe.

Prevara se sastojala od štampanja lažnih etiketa, posebno sa oznakom "grand crus" (velika berba) na boce običnog vina, navodi se u saopštenju javnog tužilaštva u Dižonu.

Jedan Francuz u Dižonu osumnjičen je za pranje novca i organizovanu prevaru, a ruski državljanin, osumnjičen da je šef mreže, uskoro bi trebalo da bude saslušan u cilju podizanja optužnice, dodalo je tužilaštvo.

Čovjek ruske nacionalnosti, star 40 godina i već osuđen za slična djela pod drugim identitetom, osumnjičen je da je "dozvolio formiranje transnacionalne organizacije za falsifikovanje vina velike vrijednosti, a pojedine flaše vina se procjenjuju na više od 15.000 eura na međunarodnom tržištu", navodi se u saopštenju.

Hapšenje pomentog Rusa je bilo izvedeno u saradnji sa italijanskim vlastima na aerodromu u Milanu.

Uhapšeni, Francuz i Rus, će vjerovatno biti krivično gonjeni za zavjeru, falsifikovanje, prevaru, organizovane kriminalne grupe i pranje novca stečenog tim krivičnim djelima.

Operacija, zasnovana na saradnji italijanskih štampara na proizvodnji falsifikovanih etiketa, dovela je do zapljene robe ukupne vrijednosti od oko dva miliona eura.

Bonus video: