Zaharova: 'Plan pobjede' Zelenskog gura NATO ka direktnom sukobu sa Moskvom

"Mogu jednostavno da kažem Zelenskom, ako nije svjestan... Partneri kijevskog režima su već pokazali kako vide Ukrajinu u bezbjednosnoj arhitektur - vide Ukrajinu u kovčegu i ukrajinske građane u grobu"

4991 pregleda 4 komentar(a)
Zaharova, Foto: Shutterstock
Zaharova, Foto: Shutterstock

Rusija je u osudila "plan pobjede" koji je predstavio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, rekavši da pokušava da gurne NATO u direktan sukob sa Moskvom.

U svom govoru, Zelenski je pozvao saveznike da preduzmu hitne korake da ojačaju Kijev u nesigurnom trenutku u pokušaju da okonča sukob sa Rusijom sledeće godine.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je novinarima da bi plan koji je Zelenski predstavio svom parlamentu doveo do katastrofe za ukrajinski narod.

"On gura NATO u direktan sukob sa našom zemljom", rekla je Zaharova i dodala da Zelenski ne može da se osloni na svoje zapadne partnere.

"Mogu jednostavno da kažem Zelenskom, ako nije svjestan... Partneri kijevskog režima su već pokazali kako vide Ukrajinu u bezbjednosnoj arhitektur - vide Ukrajinu u kovčegu i ukrajinske građane u grobu", kazala je Zaharova, prenosi agencija Rojters.

Rusija već dugo optužuje Zapad da iskorišćava Ukrajinu za vođenje posredničkog rata protiv Moskve. Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO-u kažu da pomažu Ukrajini da se odbrani od neopravdanog otimanja zemlje u kolonijalnom stilu.

Zaharova je podsjetila na upozorenje predsjednika Rusije Vladimira Putina prošlog mjeseca da će se Zapad direktno boriti protiv Rusije ako dozvoli Ukrajini da udari duboko unutar Rusije raketama dugog dometa koje je isporučio Zapad.

Putin je tada upozorio da će Moskva biti prinuđena da preduzme neodređene "odgovarajuće mjere" u takvom scenariju.

Zaharova je rekla da je Zelenski stoga "savršeno dobro" znao do čega će dovesti njegovi apeli NATO-u.

Kremlj je ranije danas saopštio da je prerano da se detaljno komentariše plan Zelenskog, ali da Kijev treba da se "otrijezni" i shvati beskorisnost politike koju vodi.

Bonus video: