Resursi Ukrajine u zamjenu za poziv u NATO

“Plan pobjede”, koji je juče predstavio Volodimir Zelenski, uključuje konkretni korak za pridruživanje zapadnoj vojnoj alijansi što su saveznici Kijeva do sada odbijali da razmotre

11273 pregleda 45 reakcija 18 komentar(a)
Zelenski juče predočio plan ukrajinskim poslanicima, Foto: Rojters
Zelenski juče predočio plan ukrajinskim poslanicima, Foto: Rojters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski juče je prvi put javno priznao da zapadni partneri sve više pojačavaju pritisak da se pregovara sa Rusijom, nagovještavajući da takvi razgovori možda neće biti povoljni za Kijev, dok je poslanicima predstavio glavne tačke svog plana za pobjedu.

Plan Zelenskog ima pet tačaka, a prva je poziv Ukrajini da se pridruži NATO-u. “Razumijemo da je članstvo u NATO-u pitanje budućnosti, a ne sadašnjosti”, pojasnio je on. Ukrajinski zvaničnici smatraju da bi takav poziv promijenio Putinove “geopolitičke kalkulacije”, ističe agencija Asošiejtid pres. Uprkos pokušajima Zelenskog da dobije odobrenje za plan od zapadnih partnera, nijedan od njih još uvijek nije javno izrazio podršku.

Generalni sekretar NATO-a, Mark Rute, kazao je juče da je “plan pobjede” koji je predstavio Zelenski dobar signal, ali da trenutno ne može da ga podrži u cijelosti.

NATO
foto: REUTERS

“Naravno, time što su osmislili ovaj plan, Zelenski i njegov tim su poslali snažan signal... To ne znači da mogu da kažem da podržavam plan u cjelini, to bi bilo teško jer postoji mnogo pitanja koja moramo bolje razumjeti”, rekao je Rute.

Zelenski je u ukrajinskom parlamentu kazao da u “nezvaničnoj komunikaciji sa Ukrajinom”, partneri sve češće spominju “pregovore”, a sve rjeđe koriste riječ “pravda”. On je istakao da Ukrajina nije spremna za “zamrznuti konflikt” niti za bilo kakve “kompromise koji uključuju teritoriju ili suverenitet”, što je izazvalo dug aplauz, prenio je AP.

Plan pobjede, koji je do sada bio obavijen velom tajne, pošto ga je Zelenski predstavio ključnim saveznicima uključujući i Džoa Bajdena, jeste način da Ukrajina ojača svoju poziciju u bilo kom budućem scenariju pregovora sa Rusijom, s obzirom na to da situacija na frontu izgleda sumorno.

U zamjenu za poziv u NATO, Zelenski je Zapadu ponudio ulogu u razvoju prirodnih mineralnih resursa Ukrajine i rekao da bi ukrajinske trupe mogle poboljšati bezbjednost NATO-a i zamijeniti dio američkih snaga u Evropi. Istakao da je Ukrajina bogata prirodnim resursima, uključujući kritično važne metale “vrijedne bilione američkih dolara”, poput uranijuma, titanijuma, litijuma, grafita i drugih.

"Naravno, time što su osmislili ovaj plan, Zelenski i njegov tim su poslali snažan signal... To ne znači da mogu da kažem da podržavam plan u cjelini, to bi bilo teško jer postoji mnogo pitanja koja moramo bolje razumjeti", rekao je Rute.

Te ukrajinske resurse, kao i poljoprivrednu proizvodnju zemlje, naveo je kao ključne mete Rusije u ratu, ali bi mogli biti podijeljeni sa partnerima u poslijeratnom periodu.

Njegov plan takođe predlaže uspostavljanje “kompletnog paketa nenuklearnog strateškog odvraćanja” unutar Ukrajine kako bi se zaštitili od prijetnji iz Rusije i uništila njena vojna moć. Nije naveo detalje, ali je rekao da postoji dodatni tajni dodatak čije detalje nije mogao da otkrije.

Mada Zelenski tvrdi da plan može donijeti mir već sljedeće godine, on uključuje korak koji su neki ključni zapadni saveznici do sada odbijali da razmotre: poziv Ukrajini da se pridruži NATO-u prije nego što rat završi.

Predsjednik ukrajinskog parlamenta, Ruslan Stefančuk, rekao je da će parlament dati prioritet zakonima neophodnim za sprovođenje plana. Prema Stefančuku, mada je pitanje članstva u NATO-u političko, ono takođe zahtijeva usvajanje niza zakona kako bi se Ukrajina uskladila sa standardima NATO-a.

Zelenski je rekao da bi poziv za članstvo u NATO-u bilo “svjedočanstvo odlučnosti” saveznika da podrže Ukrajinu. “Poziv je snažna odluka koja zahtijeva isključivo odlučnost”, rekao je on.

Plan je veliki test političke volje ključnih saveznika Kijeva, koji su uložili mnoge milijarde dolara u oružje kako bi podržali Ukrajinu, dok su se suočavali sa strahovima od “eskalacije” rata protiv zemlje sa najvećim nuklearnim arsenalom na svijetu, ocjenuje agencija Rojters.

NATO je saopštio da Ukrajina teži članstvu, ali nije uputio poziv. Na samitu u Vašingtonu u julu, 32 članice NATO-a su proglasile da je Ukrajina na “nepovratnom” putu ka članstvu. Bilo kakva odluka o pokretanju pregovora o članstvu vjerovatno neće biti donijeta prije sljedećeg samita u Holandiji u junu.

Pojedini ukrajinski poslanici, takođe su juče bili skeptični prema planu Zelenskog.

“Prvo, to nije plan. Plan znači nešto sa konkretnim koracima. Ovo je neka vrsta liste želja Ukrajine za naše partnere, kako mogu i treba da nas podrže. I to ne izgleda realno. Očekivali smo ozbiljan razgovor o situaciji i strategiji, a ovo to nije”, rekao je Oleksij Gončarenko, poslanik opozicione partije. Dodao je da je predstavljanje plana za koji se tvrdi da se odnosi na pobjedu, dok Rusija napreduje na istočnom frontu, “kontradiktorno”.

Dok je Zelenski predstavljao svoj plan ukrajinskim poslanicima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ga je odbacio kao “prolazan,” podsmijevajući se i rekavši da je “to najvjerovatnije američki plan da se bore protiv nas do posljednjeg Ukrajinca, koji je Zelenski zakamuflirao i nazvao planom za mir”.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, rekla je novinarima da će plan koji je Zelenski predstavio dovesti do katastrofe za ukrajinski narod.

“On gura NATO u direktan sukob sa našom zemljom”, izjavila je Zaharova, dodajući da Zelenski ne može računati na svoje zapadne partnere. “Partneri kijevskog režima već su pokazali kako vide Ukrajinu u bezbjednosnoj arhitekturi: vide Ukrajinu u kovčegu, a ukrajinske građane u grobu”.

Zaharova je podsjetila na upozorenje predsjednika Vladimira Putina prošlog mjeseca da će Zapad direktno ratovati protiv Rusije ako dozvoli Ukrajini da udari duboko unutar Rusije oružjem koje dobija od Zapada.

U trenutku kada Zelenski izlaže svoj plan raspoloženje u Ukrajini je mračno. Ukrajinske trupe imaju problema da obuzdaju napredovanje Rusije, posebno u istočnoj Donjeckoj regiji. Mada ruske snage napreduju postepeno, njihovo stalno napredovanje se polako sabira, a Ukrajina osjeća sve veću potrebu za većom zapadnom pomoći.

Bonus video: