NATO ne pokazuje znake da će u skorije vrijeme primiti Ukrajinu u članstvo

Centralna tačka plana Zelenskog je dvije godine star zahtjev NATO-u da krene u "ubrzanu proceduru" primanja Ukrajine u članstvo, kako bi ona dobila vojnu zaštitu Alijanse s obzirom na invaziju koju je Rusija započela 24. februara 2022. godine

3683 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Sjevernoatlantska alijansa, tj. NATO, danas nije pokazala nijednu naznaku da bi mogla pozvati Ukrajinu u svoje članstvo u bilo koje vrijeme u skorijoj budućnosti, a saveznici za to vrijeme traže od predsjednika te zemlje Volodimira Zelenskog više detalja o njegovom "planu za pobjedu" u ratu sa Rusijom.

Centralna tačka plana Zelenskog je dvije godine star zahtjev NATO-u da krene u "ubrzanu proceduru" primanja Ukrajine u članstvo, kako bi ona dobila vojnu zaštitu Alijanse s obzirom na invaziju koju je Rusija započela 24. februara 2022. godine.

Generalni sekretar NATO Mark Rute odbio je da pozdravi "plan za pobjedu", i samo je rekao da su ga on i saveznici "primili k znanju". Nije rekao ništa na temu kada bi Ukrajina mogla da se pridruži najvećem vojnom savezu na planeti - osim što je tvrdio da će Ukrajina postati članica.

"Plan ima mnoge aspekte, i mi mnoga politička i vojna pitanja stvarno moramo da prođemo zajedno sa Ukrajincima kako bismo shvatili šta je iza toga, da vidimo šta možemo, a šta ne možemo da uradimo", rekao je Rute u sjedištu NATO u Briselu.

Agencija AP ocjenjuje njegovu reakciju kao "prigušenu".

"Svi smo u bliskom koraku sa saveznicima, sa Ukrajinom, kako bismo vidjeli kako možemo preduzeti sljedeće korake", dodao je Rute, koji nije želio da pojasni šta je to što NATO želi dodatno da sazna, već je samo novinarima kazao: "Ne mogu vam dati sve uvide u to".

Za sada, ukazao je generalni sekretar NATO-a, fokus mora biti na tome da se pomogne Ukrajini da preotme nazad od Rusije još svojih okupiranih teritorija i da ojača svoj položaj u bilo kakvim mirovnim pregovorima u budućnosti.

Kredibilitet NATO-a zasniva se na kolekivnoj bezbjednoj garanciji iz člana 5 svog osnivačkog akta Alijanse. On sadrži političku obavezu sve 32 zemlje članice da priteknu u pomoć bilo kojoj zemlji članici čiji suverenitet ili teritorijalni integritet budu napadnuti. Ali, to se ne odnosi na partnerske zemlje poput Ukrajine.

Zelenski treba da elemente svog plana pojasni liderima zemalja Evropske unije u četvrtak, a ogromna većina tih zemalja je u NATO.

Bonus video: