Skandal na najvećem svjetskom sajmu knjiga: Pokušali da izbjegnu autora "Gomore"?

Italija je počasni gost na najvećem svjetskom sajmu knjiga u Frankfurtu. Rim je, međutim, razbjesnio javnost time što nije pozvao "anti-mafijaškog" autora Roberta Savijana. Mnogi su to osudili kao cenzuru.

4852 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedan od najprodavanijih italijanskih autora, novinar i oštar kritičar vlade Roberto Savijano, prisustvuje ovogodišnjem Frankfurtskom sajmu knjiga – ali samo zato što je, nakon kontroverze u svojoj domovini, dobio posebnu pozivnicu od njemačkih organizatora.

Savijano je izgradio svoju reputaciju razotkrivajući i kritikujući mafiju u knjigama kao što je „Gomora“ (2006), kao i u svom najnovijem romanu „Falkone“ – usredsređenom na život i smrt najpoznatijeg italijanskog borca protiv mafije, sudije Đovanija Falkonea.

Međutim, posljednjih godina Savijano je privukao pažnju medija zbog oštrih kritika na račun italijanske desničarske vlade, koju vodi premijerka Đorđa Meloni.

Prošlog oktobra, autor je bio primoran da plati kaznu od 1.000 evra jer je Meloni, zbog njene politike prema migrantima, nazvao „kopiletom“.

Mnogi smatraju da je taj sukob okidač za tekući skandal u vezi sa Savijanom i njegovim (ne)prisustvom na najvećem svetskom sajmu knjiga, koji je otvoren u Frankfurtu u sredu.

Pisci tvrde da se iza Savijanovog ignorisanja krije cenzura

Svake godine organizatori Frankfurtskog sajma knjiga biraju jednu zemlju kao počasnog gosta, stavljajući njen književni opus u centar pažnje. Ove godine ta čast je pripala Italiji. Italijanska delegacija tako je dobila priliku da pozove preko sto autora koji će predstavljati zemlju na petodnevnom sajmu.

Međutim, kada je u maju spisak objavljen, Savijanovo ime je bilo upadljivo odsutno.

Kao odgovor na to, grupa od preko 40 italijanskih pisaca objavila je otvoreno pismo u kojem osuđuju očigledno ignorisanje „anti-mafijaškog“ autora.

Pisci koji stoje iza pisma – većina njih pozvana je u Frankfurt – tvrde da vlada pokušava da suzbije kritičke glasove „kroz manje ili više eksplicitne oblike cenzure“ i „sve prisutniju političku interferenciju u kulturne prostore.“

Izdavači tvrde da „nije bilo namjere“ da se Savijano isključi

Predsjednik Italijanske izdavačke asocijacije (AIE) kasnije se izvinio zbog izostavljanja Savijana, ali je tvrdio da to nije učinjeno s lošom namjerom.

Roberto Savijano
Roberto Savijanofoto: Shutterstock

U razgovoru za Korijere dela Sera krajem juna, predsjednik AIE Inoćenco Ćipoleta rekao je da su organizatori pratili uobičajeni metod, gdje se od italijanskih izdavača tražilo da predlože pisce za sajam knjiga. Kada su svi predlozi stigli, „Savijano nije bio tu“, jer ga nijedan izdavač nije predložio, rekao je Ćipoleta.

„Nismo ga dodali, kao što nismo dodali ni druga imena. I žao mi je zbog toga, jer je Savijano veoma važna figura“, rekao je Ćipoleta. „Međutim, nije bilo želje da ga isključimo.“

Istovremeno, šef italijanske delegacije Mauro Maca rekao je da su nameravali da u prvi plan stave „originalne autore“. Maca je tada uputio naknadnu pozivnicu Savijanu, koju je pisac odbio.

Fokus na vladi Đorđe Meloni

Izvinjenje nije umirilo kritičare vlade u Italiji, posebno nakon što je samo nekoliko dana ranije još jedna novinarka, Đulija Korteze, kažnjena sa 5.000 evra zbog ismijavanja visine premijerke Meloni. Nazvala ju je „malom ženom“.

Na kraju, Savijano je potvrdio da će u Frankfurt otputovati nakon što ga je pozvao direktor sajma Jirgen Bos.

„Ovdje u Njemačkoj sigurno su se zapitali: Čemu te laži, ta opsesivna želja za cenzurom?“, rekao je u utorak u intervjuu za list La Republika. „Ali, ne smatram sebe pobjednikom. Niko u ovome nije pobijedio“.

Objašnjenje koje je Italijanska izdavačka asocijacija dala odbacio je kao „besmislicu“.

„Mnogo je autora na spisku koje nijedan izdavač nije nominovao. Bilo je namješteno. AIE je sebi dozvolila da bude pod uticajem politike. U našoj zemlji, kultura je toliko osiromašena resursima, da postaje podložna ucjeni“, rekao je autor.

U međuvremenu, njemačko udruženje pisaca PEN Berlin komentarisalo je skandal, opisujući Savijana kao „najpoznatijeg italijanskog pisca na svijetu“.

„Time što ga nije pozvala, italijanska vlada samo je uspjela da još više osvjetli svoje neliberalne prakse“, izjavila je austrijska autorka i portparolka PEN Berlina Eva Menase za britanski Gardijan.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Premijer pokrajine Hesen upozorava na "prokletu ravnodušnost"

Italijanski ministar kulture Alesandro Đuli takođe je otputovao u Nemačku za Frankfurtski sajam. Na ceremoniji otvaranja, Đuli je obećao da će braniti „nepovredivu slobodu izražavanja u bilo kom obliku“, čak i po cijenu da naškodi sopstvenoj vladi.

Suptilno se osvrćući na skandal, premijer Hesena, pokrajine u kojoj se nalazi Frankfurt, pohvalio je Savijana, napominjući da je sloboda govora „prva stvar koja se zabranjuje kada diktatori dođu na vlast“.

Premijer Boris Rajn rekao je da je najveća opasnost za demokratiju „ta prokleta ravnodušnost“ i istakao da Savijano, kao i njegov heroj Falkone, „nije ravnodušan“.

„Demokratije umiru polako“, rekao je još Rajn, upozoravajući da „mnogi ljudi shvate šta se dešava tek kada je prekasno“.

Bonus video: