Putin: Rusija neće dozvoliti Ukrajini da dobije nuklearno oružje

Putin je rekao da se svaki potez Ukrajine da dobije nuklearno oružje ne može sakriti i da će izazvati odgovarajući ruski odgovor

6421 pregleda 9 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija neće dozvoliti Ukrajini da dobije nuklearno oružje, nakon što je ukrajinski lider rekao da, pošto je Kijev odustao od nuklearnog oružja iz sovjetske ere, mora da se pridruži NATO-u, prenosi agencija Rojters.

Putin je rekao da se svaki potez Ukrajine da dobije nuklearno oružje ne može sakriti i da će izazvati odgovarajući ruski odgovor.

"Rusija neće dozvoliti da se to dogodi, bez obzira na sve", rekao je on novinarima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak da je rekao kandidatu za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu da je Ukrajini potrebno ili nuklearno oružje ili članstvo u NATO-u za njenu bezbjednost - ali pošto je odustala od nuklearnog oružja nakon raspada Sovjetskog Saveza, ulazak u NATO bio bio jedini način koji bi odvratio Rusiju.

Zelenski je kasnije pojasnio da nikada nije rekao da se Ukrajina sprema da napravi nuklearno oružje.

Ukrajina je naslijedila nuklearno oružje nakon raspada Sovjetskog Saveza, ali ga se dobrovoljno odrekla 1990-ih u zamjenu za garancije svog teritorijalnog integriteta, što je dogovor za koji kaže da je Moskva odustala od invazije na tu zemlju.

Rusija spremna da pomogne u traženju kompromisa između najvećih neprijatelja Izraela i Irana

Putin je rekao da je Rusija spremna da pomogne u traženju kompromisa između najvećih neprijatelja Izraela i Irana, poručivši da će to biti teško, ali moguće.

"U kontaktu smo sa Izraelom, u kontaktu smo sa Iranom. Imamo dosta povjerljive odnose. I veoma bismo voljeli da se ova beskrajna razmjena udaraca u jednom trenutku zaustavi. I da se pronađu takvi načini za rješavanje situacije. To bi zadovoljilo obje strane“, rekao je Putin novinarima.

"Odgovor na ovo pitanje uvijek leži u traženju kompromisa. Da li su oni mogući u ovoj situaciji ili ne? Mislim da jesu. Koliko god bilo teško, ali po mom mišljenju, moguće je", kazao je on.

Izrael je posljednjih nedjelja obezglavio vođstvo iranskih saveznika Hamasa i Hezbolaha, a Iran je ispalio projektile na Izrael 1. oktobra.

NE PROPUSTITE

Region je sada spreman za odgovor Izraela.

Putin je rekao da je Rusija spremna da se umiješa ako obje strane to žele.

"Ako se to traži, spremni smo da učinimo sve što je u našoj moći u kontaktu sa obje strane da pomognemo u pronalaženju ovih kompromisa", rekao je on.

Odlazak u Brazili bi "ometao" rad

Putin je rekao da bi njegovo eventualno prisustvo na samitu Grupe 20 vodećih ekonomija u Brazilu sljedećeg mjeseca poremetilo važan posao, dodajući da će neko drugi tamo predstavljati Moskvu.

Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu izdao je nalog za Putinovo hapšenje zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini.

Kijev je pozvao Brazil da uhapsi ruskog lidera ako otputuje tamo na samit koji se održava 18 i19. novembra.

"Imam divne prijateljske odnose sa predsjednikom Lulom, ali zašto bih išao tamo namjerno da ometam normalan rad ovog foruma", rekao je Putin novinarima, misleći na brazilskog lidera Luiza Inasija Lulu da Silvu.

Putin je takođe rekao da bi Rusija mogla da potpiše bilateralni sporazum sa Brazilom o zaobilaženju naloga za hapšenje MKS-a ako bude potrebno.

"Odluke ove vrste je veoma lako zaobići, dovoljno je potpisati međuvladin sporazum i to je to – jurisdikcija MKS će biti ograničena", rekao je Putin.

Rusija, koja nije potpisnica MKS-a, oštro poriče optužbe o ratnim zločinima koje su protiv nje iznijeli sud, Ukrajina i njeni zapadni saveznici.

Bonus video: