Sud u Italiji osujetio pokušaj desničarske vlade da 12 migranata drži zatvorenim u centrima u Albaniji

Model slanja migranata u druge zemlje je desničarska italijanska premijerka Đorđa Meloni hvalila kao novi "model" hvatanja u koštac sa ilegalnim migracijama

5766 pregleda 1 komentar(a)
Italijanski brod sa migrantima dolazi u Albaniju, Foto: Reuters
Italijanski brod sa migrantima dolazi u Albaniju, Foto: Reuters

Sud u Italiji je večeras osujetio pokušaj desničarske vlade te zemlje da 12 migranata drži zatvorenim u novootvorenim centrima za migrante u Albaniji, ukazujući na ključnu prepreku za planove vlasti da neke od svojih azilantskih procedura prebaci na tu balkansku zemlju.

Tih 12 migranata dio je prve grupe od 16 migranata koji su poslati u centre za migrante u Albaniji koji su otvoreni prošle sedmice na osnovu petogodišnjeg ugovora Italije i Albanije da se tamo mjesečno smješta po 3.000 migranata koje sa mora pokupi italijanska obalska straža.

Ideja je da se u tim centrima odlučuje da li će migranti dobiti traženi azil u Italiji ili će biti vraćeni u svoje zemlje.

Međutim, pritvaranje svakog migranta u ove centre mora, po italijanskom pravu, da razmatra specijalni sud za migrante.

Sud u Rimu je danas, u skladu sa takvim procedurama, odbacio pritvaranje 12 migranta, uz obrazloženje da oni ne mogu biti poslati u zemlje svoga porijekla, a to su Bangladeš i Egipat, jer te zemlje nisu dovoljno bezbjedne.

Prijem preostala četiri migranta odbilo je osoblje azilantskih centara procijenivši, nakon provjere njihovog zdravstvenog stanja i drugih provjera, da se radi o ranjivim osobama.

Model slanja migranata u druge zemlje je desničarska italijanska premijerka Đorđa Meloni hvalila kao novi "model" hvatanja u koštac sa ilegalnim migracijama.

Antiimigraciona partija Liga, dio desničarske vladajuće koalicije, odmah je osudila odluku suda, i rekla da se radi o ljevičarskim aktivistima koji pribjegavaju politički motivisanim odlukama.

Italijanska opozicija, sastavljena od stranaka lijevog centra, ocijenila je da je šema koju je napravila desničarska vlada skupa, komplikovana i štetna po prava migranata.

Šesnaest migranata, deset Bangladešana i šest Egipćana, prebačeni su po naređenju vlade u Albaniju italijanskim vojnim brodom do albanskog jadranskog priobalnog grada Šenđin da bi prošli kroz procedure na osnovu albansko-italijanskog sporazuma.

Međutim, poslije odluke suda u Rimu, oni moraju biti vraćeni u Italiju.

Centri u Albaniji će koštati Italiju 670 miliona eura u narednih pet godina. Njima upravljaju Italijani, a Albanija obezbjeđuje spoljnu bezbjednost.

Bonus video: