"Podržavamo Ukrajinu što je snažnije moguće. Istovremeno, vodimo računa da NATO ne postane strana u ratu"

Šolc je poručio da će Njemačka "biti uz Ukrajinu koliko god je potrebno" i ukazao na planirani kredit od 50 milijardi dolara koji će biti finansiran profitom od zamrznute ruske imovine

6239 pregleda 0 komentar(a)
Starmer, Bajden, Šolc i Makron, Foto: Reuters
Starmer, Bajden, Šolc i Makron, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden pozvao je u petak Zapad da održi podršku Ukrajini protiv ruske invazije, u trenutku kada se Kijev suočava sa teškom zimom, a predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) izazivaju zabrinutost u pogledu riješenosti Vašingtona da nastavi da podržava Kijev.

Bajden se u Berlinu sastao sa Olafom Šolcom, kancelarom Njemačke koja poslije SAD pruža najveću vojnu pomoć Ukrajini. Sastanku su se pridružili i francuski predsjednik Emanuel Makron i britanski premijer Kir Starmer, a razgovaralo se između ostalog i o konfliktu na Bliskom istoku.

"Pošto se Ukrajina suočava sa teškom zimom, moramo održati svoju odlučnost", rekao je Bajden u saopštenju. "I znam da je cijena velika, ali da ne bude greške - ona je slična cijeni življenja u svijetu u kome preovladava agresija, gdje velike države napadaju i maltretiraju manje samo zato što to mogu".

Šolc je poručio da će Njemačka "biti uz Ukrajinu koliko god je potrebno" i ukazao na planirani kredit od 50 milijardi dolara koji će biti finansiran profitom od zamrznute ruske imovine.

"Naš stav je jasan. Podržavamo Ukrajinu što je snažnije moguće. Istovremeno, vodimo računa da NATO ne postane strana u ratu, kako on ne bi prerastao u još veću katastrofu", rekao je Šolc.

Bajden boravi u Evropi samo dvije i po nedjelje prije predsjedničkih izbora u SAD, gdje se bivši predsjednik Donald Tramp, republikanski kandidat, bori za reizbor u tijesnoj trci protiv potpredsjednice Kamale Haris, demokratske kandidatkinje.

Tramp je signalizirao da bi bio mnogo manje voljan od Bajdena da nastavi da podržava Ukrajinu, zbog čega bi Kijev mogao da ostane bez najveće vojne i finansijske podrške.

Tramp je takođe nagovijestio da će američka pomoć saveznicima u NATO-u biti uslovljena.

Ranije u petak, njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer osvrnuo se na prethodno napete veze Evrope i SAD tokom Trampovog prvog mandata 2017-2021, tokom ceremonije povodom dodjele najvišeg njemačkog ordena za zasluge američkom predsjedniku.

"Prije samo nekoliko godina, razdaljina se toliko povećala da smo skoro izgubili jedni druge", rekao je on o Evropi i SAD. "Kada ste izabrani za predsjednika, vratili ste Evropi nadu u transatlantsku alijansu bukvalno preko noći".

Štajnmajer je rekao da je NATO neophodan.

"Tako da se u narednim mjesecima nadam da će se Evropljani sjetiti da je Amerika neophodna za nas. I nadam se da će se Amerikanci sjetiti da su vaši saveznici neophodni za vas", dodao je on.

Razgovori o Bliskom istoku

Bajden je doputovao u Njemačku u danu kad je stigla vijest da su izraelske snage ubile lidera Hamasa, grupe koju SAD označavaju terorističkom organizacijom, a koji je orkestrirao napad 7. oktobra 2023. koji je pokrenuo rat.

Razgovarajući sa novinarima na pisti po slijetanju u Njemačku, Bajden je komentarisao ubistvo Jahje Sinvara, rekavši da je to "dobar dan za svijet".

"Sada je vrijeme da se krene naprijed", rekao je. "Krenuti ka prekidu vatre u Gazi, krenuti u smjeru gdje će stvari biti bolje za cio svijet. Sada je trenutak da se rat okonča i taoci dovedu kući."

Kratka i intenzivna posjeta

Bajdenova posjeta Njemačkoj bila je munjevito brza i puna ceremonija. Za Njemačku je bila puna značenja i istorije, a uključivala je i kratak susret sa Margot Fridlander, ženom starom 102 godine koja je preživjela Holokaust.

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer, koji je Bajdenu dodijelio najviše odlikovanje te zemlje - Orden za zasluge "Veliki krst" - na početku svog govora o značaju posete američkog predsjednika ispričao je anegdotu s početka 1980-ih, kada je mladi američki senator Džozef Bajden posjetio Bon, tada prijestonicu Zapadne Njemačke.

U pravom njemačkom stilu, našalio se Štajnmajer, jedan birokrata koji je pratio 40-godišnjeg senatora, pisao je opširne bilješke, zaključujući da je mladi američki senator "duboko zainteresovan" za Njemačku, i da je pred njim "ozbiljna politička budućnost". Te bilješke su Njemci sačuvali sve do danas, rekao je njemački predsjednik, a ocjena o Bajdenu je bila "nevjerovatno potcjenjivanje".

"Danas, vi ste 46. predsjednik Sjedinjenih Država a pod vašim liderstvom, transatlantski savez je jači a naše partnerstvo bliže nego ikada", rekao je Štajnmejr kačeći medalju na Bajdenov sako.

Štajnmajer je nastavio: "Možda je najdragocjenija služba demokratiji, najveselija i najviše umirujuća stvar za ljude da znaju da je čak i najmoćniji čovjek na svijetu - suštinski pošteno ljudsko biće".

Glas Amerike je postavio pitanje savjetniku Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejku Salivenu da li je dio Bajdenove misije u Njemačkoj bio da zaštiti spoljnu politiku od mogućeg novog mandata Donalda Trampa.

"Ono što predsjednik pokušava je da učini da naša predanost Ukrajini bude održiva i da se institucionalizuje u dužem roku", odgovorio je Saliven. "Svi naši saveznici su se saglasili da je to odgovorno ponašanje".

Bonus video: