Zvaničnici: Vazdušni udari Rusije na Ukrajinu, najmanje 17 povrijeđenih u Krivom Rogu

U prijestonici Kijevu tokom noći je dva puta proglašena vazdušna uzbuna, ukupno oko tri sata

8846 pregleda 4 komentar(a)
Jedna od fotografija iz Krivog Roga, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine
Jedna od fotografija iz Krivog Roga, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine

Rusija je tokom noći pokrenula vazdušne udare na Ukrajinu, ciljajući Kijev i zapadni region Lavov, pri čemu je povrijeđeno najmanje 17 ljudi, uključujući spasioca u gradu Krivi Rog u istočnom dijelu zemlje, saopštili su zvaničnici, prenosi agnecija Rojters.

Oko deset dronova uništeno je u blizini Kijeva, saopštila je gradska vojna uprava u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Nije bilo izvještaja o razaranjima ili povrijeđenima, navodi se u saopštenju.

U prijestonici Kijevu tokom noći je dva puta proglašena vazdušna uzbuna, ukupno oko tri sata.

Lavovska oblast u blizini granice sa Poljskom takođe je bila meta napada dronovima, a do nedjelje ujutru nije prijavljena šteta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo je na Telegramu da su ruski udari takođe bili usmjereni na grad Krivi Rog, oko 400 kilometara jugoistočno od Kijeva, pri čemu je povrijeđeno 17 ljudi, uključujući spasioca.

Osam ranjenih je hospitalizovano.

Ministarstvo je saopštilo da je zgrada gradske uprave djelimično uništena i da je oštećeno nekoliko stambenih zgrada i automobila.

Kratkotrajni požar oštetio je opremu hitne pomoći, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je objavilo fotografije hitnih službi koje pružaju pomoć ranjenima u mraku i oštećenih automobila.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri izvještaje.

Nije bilo komentara iz Rusije.

Obje strane poriču da su ciljale civile u ratu koji je Moskva započela invazijom na Ukrajinu u februaru 2022.

Guverner: U ukrajinskom napadu dronom ranjena četiri vatrogasca

Četiri vatrogasca zadobila su lakše rane od gelera u ukrajinskom napadu dronom u industrijskoj zoni u gradu Dzeržinsku u ruskoj oblasti Nižnji Novgorod, rekao je u danas guverner te oblasti, prenosi agencija Rojters.

"Pružili su im neophodnu medicinsku njegu, svi su poslati kući", rekao je Gleb Nikitin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ministarstvo odbrane Rusije: Oboreno 110 dronova

Rusija je noćas oborila 110 ukrajinskih dronova iznad Kurske oblasti, Moskve i drugih područja, saopštilo je jutros Ministarstvo odbrane.

U saopštenju objavljenom preko Telegrama ministarstvo je saopštilo da je vazduhoplovna odbrana presrela 43 drona iznad Kurske oblasti, gdje ukrajinske trupe sprovode kopnenu ofaznivu od avgusta u nastojanju da odvrate ruske snage.

Još 27 dronova oboreno je iznad oblasti Lipeck, 18 iznad Oriola i jedan iznad glavnog grada Moskve, dok je ukupno 21 dron oboren iznad oblasti Nižnji Novgorod, Belgorod i Brijansk, navodi se u saopštenju.

Rusija gotovo svakodnevno objavljuje da je oborila ukrajinske dronove iznad svoje teritorije, ali obične manji broj od ovog.

Ukrajina navodi da sprovodi ove udare koji su često upereni na energetske instalacije, kao odgovor na rusko bombardovanje njene teritorije.

Bonus video: