Prvi rezultati: Moldavija rekla "ne" EU, mala prednost Sandu u odnosu na Stojanogla

Iako se rezultati još uvijek mogu promijeniti kako se više glasačkih listića prebrojava, posebno među velikom zapadnom dijasporom, oni su gotovo sigurno šok za tim aktuelne predsjednice

3818 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prvi rezultati zasnovani na dijelu glasova pokazali su da je 56 odsto Moldavaca na referendumu danas glasalo sa "ne" o njihovim težnjama za članstvom u Evropsku uniju (EU).

Agencija Rojters prenosi i da prvi podaci Centralne izborne komisije, nakon prebrojanih 34 odsto glasačkih listića, pokazuju da je aktuelna predsjednica Maja Sandu u vođstvu sa 35 odsto osvojenih glasova, a da je Aleksandar Stojanoglo (57), bivši glavni tužioc kojeg podržava proruska Partija socijalista, osvojio 29 odsto glasova

Taj rezultat, piše Rojters, bi otvorio put ka potencijalno teškom drugom krugu za Sandu protiv Stojanogla.

Iako se rezultati još uvijek mogu promijeniti kako se više glasačkih listića prebrojava, posebno među velikom zapadnom dijasporom, oni su gotovo sigurno šok za tim aktuelne predsjednice.

Ankete su pokazivale da je Sandu prilično daleko ispred Stojanogla i drugih političara. Uoči glasanja objavljeno je niz navoda o miješanju u izbore od strane tajkuna Ilana Sora kojeg podržava Rusija. Rusija je negirala bilo kakvo miješanje, dok je Sor negirao navode.

Moldavija je svoj spoljnopolitičli kurs mijenjala od prozapadnog do proruskog od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Veze sa Moskvom su se pogoršale pod Sandu. Njena vlada je osudila rusku invaziju na Ukrajinu, optužila Rusiju da planira njeno svrgavanje i diverzifikovala snabdijevanje energijom nakon što je Rusija smanjila isporuke gasa.

Oazu Nantoi, poslanik Stranke akcije i solidarnosti (PAS), čija je predsjednica Sandu, naveo je da je rezultat, kako je rekao, uticaj ruskog "hibridnog" miješanja, uključujući dezinformacije.

"Mi smo u sivoj zoni i pod velikim uticajem Putina. Očigledno je da preliminarni rezultati odražavaju stvarne brojke", rekao je on, prenosi Rojters.

Bonus video: