Šta pokazju skoro konačni rezultati referenduma u Moldaviji: Tijesno "da" za ulazak u EU

Predsjednički izbori, koji su održani istovremeno, donijeli su aktuelnoj predsjednici Maji Sandu 42 odsto glasova, dok je njen glavni rival, bivši generalni tužilac Aleksandr Stojanoglo osvojio 26 odsto, što znači da oni idu u drugi krug koji će se održati 3. novembra

10931 pregleda 16 komentar(a)
Sandu, Foto: Reuters
Sandu, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2024. 11:33h

Većina građana Moldavije 50,17 odsto glasalo je "da" na juče održanom ključnom referendumu o pridruživanju te države Evropskoj uniji (EU), pokazuju danas skoro konačni rezultati, prenosi agencija Rojters.

Na referendumu se postavilo pitanje o tome da li da se put ka pridruživanju EU unese u Ustav kao državni cilj.

Predsjednica Moldavije Maja Sandu rekla da su dva glasanja u nedjelju bila poremećena "bez presedana" usljed spoljnog miješanja.

Pored refernduma, u Moldaviji je juče održan i prvi krug predsjedničkih ozbora

Rojters navodi da je završnica tijesna, te da je ostalo da se prebroji manje od 1,5 odsto glasačkih listića.

Ta agencija navodi da je je ovaj rezultat daleko od "jasnog odobravanja" pro-EU puta kojim Sandu ide skoro četiri godine koliko se nalazi na mjestu predsjednice Moldavije, male bivše sovjetske republike koja se nalazi između Rusije i Zapada.

Predsjednički izbori, koji su održani istovremeno, donijeli su Sandu 42 odsto glasova, dok je njen glavni rival, bivši generalni tužilac Aleksandr Stojanoglo osvojio 26 odsto, što znači da oni idu u drugi krug koji će se održati 3. novembra.

Glasanja, koja su održana nakon niza navoda o miješanju u izbore, viđena su kao test posvećenosti Moldavije da se pridruži EU i zauvijek izbjegne orbitu Moskve.

Tijesan referendumski rezultat stavlja Sandu u slabiju poziciju pri ulasku u drugi krug otkako se zalagala za integraciju države u EU.

Moldavija je započela dug proces formalnih pregovora o pristupanju u junu, a pod Sandu je imala za cilj da se pridruži EU do 2030. godine.

Odnosi sa Moskvom su se pogoršali pošto je Sandu osudila invaziju Kremlja na Ukrajinu i diversifikaciju snabdijevanja energijom daleko od Rusije.

Stojanoglo je rekao da će, ako dođe na vlast, razviti "uravnoteženu" spoljnu politiku koja uključuje veze sa EU, Rusijom, Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom.

On je bojkotovao referendum u nedjelju, nazvavši ga varkom da se pojača pobjeda Sandu na izborima.

Preokret iz dijaspore

Agencija Beta je ranije danas prenijela da poslije preliminarnih rezultata koji su dugo pokazivali da su građani Moldavije glasali "ne" na referendumu oko podrške EU, rezultati nakon 98 osto prebrojanih glasova, referenduma objavljeni jutros, pokazuju da je "da" ipak vrlo tijesno prevladalo.

Ta agencija je navela da rezultati poslije prebrojanih više od 98 odsto glasova pokazuju da su na referendumu opterećenom optužbama o ruskom miješanju, što je Kremlj "kategorično" odbio, glasači podržali, sa 50,08 odsto, da se put ka pridruživanju EU unese u Ustav kao državni cilj.

Više sati je od sinoć "ne" bilo u prednosti, ali sa prebrojavanjem glasova dijaspore to se preokrenulo, prenijela je Beta.

U prvoj reakciji noćas, kada su preliminarni rezultati pokazivali da je 53 odsto glasača bilo protiv EU, proevropska predsjednica Maja Sandu koja se kandovala za drugi mandat, osudila je "napad bez presedana na demokratiju" i obećala da se "neće povinovati".

"Kriminalne grupe koje djeluju zajedno sa stranim silama neprijateljskim prema našim nacionalnim interesima napale su našu zemlju udarimo od desetina miliona eura, lažima i propagandom da bi uhvatili našu zemlju u zamku nesigurnosti i nestabilnosti", rekla je ona novinarima.

Sandu, koja je okrenula leđa Moskvi poslije invazije na susjednu Ukrajinu i u Briselu podnijela kandidaturu svoje zemlje za ulazak u EU, zakazala je referendum da bi se ozvaničila njena strategija i učvrstila "sudbina" bivše sovjetske republike od 2,6 miliona stanovnika.

Francuski politikolog i stručnjak za region Floran Parmantije je komentarisao da čak ako "da" za EU prevlada na kraju, tijesan rezultat iako neće dovesti u pitanje pregovore o pridruživanju EU, na neki način slabi proevropsku sliku stanovništva i vođstva Maje Sandu.

Analitičar smatra da sa ovakvim rezultatom pobjeda Sandu u drugom krugu daleko od osigurane. Misli da bi brojni mali kandidati mogli da pruže podršku Stojanogluu u drugom krugu i da se udruže "svi protiv Sandu".

Bonus video: