Peskov: Izbori u Moldaviji nisu bili slobodni, teško objašnjivo povećanje glasova u korist Sandu i EU

Portparol Kremlja je opisao izbornu kampanju u Moldaviji kao "neslobodnu", požalivši se da je opoziciji uskraćena mogućnost da vodi kampanju i da je bila podvrgnuta represiji vlasti

3344 pregleda 3 komentar(a)
Peskov, Foto: Reuters
Peskov, Foto: Reuters

Izbori u Moldaviji nisu bili slobodni i rezultati su pokazali "teško objašnjivo" povećanje glasova u korist predsjednice Maje Sandu i Evropske unije (EU), izjavio je u ponedeljak portparol ruskog Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi agencija Rojters.

"Ono što vidimo je mehanički teško objašnjiva stopa porasta glasova u korist Sandu i u korist onih učesnika referenduma koji su se zalagali za EU ​​orijentaciju", rekao je Peskov.

Skoro konačni rezultati pokazuju da je 50,17 odsto građana Moldavije glasalo "za" na ključnom referendumu o pridruživanju te države EU, nakon što je Sandu rekla da su dva glasanja u nedjelju bila poremećena "bez presedana" spoljnim mešanjem.

Pored referenduma, u Moldaviji je juče održan i prvi krug predsjedniljkih izbora. Sandu je dobila 42 odsto glasova, dok je njen glavni rival, bivši generalni tužilac Aleksandr Stojanoglo osvojio 26 odsto, što znači da oni idu u drugi krug koji će se održati 3. novembra.

Peskov je opisao izbornu kampanju u Moldaviji kao "neslobodnu", požalivši se da je opoziciji uskraćena mogućnost da vodi kampanju i da je bila podvrgnuta represiji vlasti.

"Proganjani su, bacani u zatvore, ispitivani, nisu puštani u zemlju, zatvoreni su mediji, blokirani internet resursi i tako dalje", rekao je Peskov.

U ranim satima u ponedkeljak, Sandu se obratila građanima Moldavije, rekavši da postoje "jasni dokazi" da su kriminalne grupe koje rade zajedno sa "stranim silama, neprijateljskim prema našim nacionalnim interesima" pokušale da kupe 300.000 glasova.

"Ako ona kaže da nije dobila glasove zbog određenih kriminalnih grupa, mora da iznese dokaze. I bilo bi lijepo da gospođa Sandu objasni toliki broj glasova protiv nje. Da li su to takođe kriminalne bande? Ili misli da su građani Moldavije koji je ne podržavaju povezani sa kriminalnim grupama?", rekao je on.

Bonus video: