Navaljni u svojim memoarima otkrio da je serija "Žica" inspirisala njegovu političku karijeru

"Postoji razlog zašto sam napisao da je naša kampanja bila 'kao film'. Veliki sam fan serije 'Žica'", piše navaljni i u memoarima "Patriota" koje je objavila njegova supruga

4109 pregleda 0 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters

U svojim posthumno objavljenim memoarima ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otkrio je da je kampanja za gradonačelnika Moskve 2013. godine, koja je pokrenula njegovu političku karijeru, bila direktno inspirisana američkom lokalnom politikom prikazanom u seriji "Žica".

U pitanju je jedna od najcjenjenijih TV serija svih vremena, HBO-ovm hitu autora Dejvida Sajmona o kriminalu i moći u Baltimoru.

"Bilo mi je zabranjeno pojavljivanje na televiziji ili u novinama, pa sam odlučio da komuniciram direktno", piše Navaljni, koji je preminuo u arktičkom zatvoru u februaru, a za njegovu smrt se smatra da ju je naručio Vladimir Putin, autoritarni predsjednik kome se Navaljni suprotstavljao, prenosi Gardijan.

"Postoji razlog zašto sam napisao da je naša kampanja bila 'kao film'. Veliki sam fan serije 'Žica'. U jednoj sezoni bila je priča o junaku koji se kandiduje za gradonačelnika Baltimora. Objasnio sam našem osoblju zaduženom za organizaciju sastanaka sa javnošću da želim isti scenario: bina, stolice za starije, i grupe ljudi koji stoje okolo. To je vjerovatno potpuno uobičajeno u američkoj izbornoj kampanji, ali u Rusiji niko do tada nije radio nešto slično", objasnio je Navaljni.

On nije postao gradonačelnik, ali je ostao prkosan u svojoj opoziciji Putinu, pokušavajući da se kandiduje za predsjednika 2018. godine. Nakon njegove smrti u 47. godini, njegova supruga Julija Navaljnaja nastavila je njegov rad, uključujući i izdavanje njegove knjige "Patriota: Memoari", koja je nedavno objavljena.

Serija "Žica" trajala šest sezona, od 2002. do 2008. godine, i postala je kandidat za najbolju TV seriju svih vremena. Priča o fiktivnom gradonačelniku Tomiju Karketiju, kojeg glumi irski glumac Ejdan Gilen, pojavila se od treće sezone. Bivši gradonačelnik Baltimora, guverner Merilenda i demokratski predsjednički kandidat Martin O’Mali, smatra se Sajmonovom inspiracijom za lik Karketija, iako je Sajmon odbacio takve tvrdnje.

Navaljni je i ranije izražavao svoju ljubav prema seriji "Žica". U martu 2022. godine, nakon što mu je izrečena duga kazna, formalno zbog optužbi za prevaru, tvitovao je: "Devet godina. Pa, kako su govorili likovi iz moje omiljene serije 'Žica': ‘Odležiš samo dva dana. To je dan kada ulaziš i dan kada izlaziš’. Čak sam imao majicu s ovim sloganom, ali su mi je zatvorske vlasti oduzele, smatrajući da je natpis ekstremistički".

Odgovarajući na ovaj tvit, Sajmon je tvitovao slike sebe u majici sa navedenim citatom na prednjoj strani i "J*bi se, Putine" na zadnjoj strani.

"Hvala ti što si mi je posudio... ali citat je sada tvoj. Ti si vlasnik. Ostani jak, brate. Cijeli svijet gleda", napisao je novinar i autor serije Navaljnom.

"Znači, tehnički, likovi iz serije 'The Wire' sada citiraju mene? Hvala ti puno, Dejvide, ovaj poklon mi zaista mnogo znači. Svi moramo ostati jaki da bi ti jednog dana mogao pokloniti još jedan poznati citat iz svoje serije, ‘Šta sam ja, dođavola, uradio?’, Putinu - on će to reći tokom suđenja", odgovorio je Navaljni.

U memoarima, Navaljni takođe izražava naklonost prema još jednom velikanu američke popularne kulture: Hanteru S. Tompsonu, pioniru "gonzo" političkog novinarstva, koji je preminuo 2005. godine.

U svojim memoarima, Navaljni kaže da svoj zatvorski dnevnik smatra "gonzo novinarstvom".

"Samo, usuđujem se reći da sam nadmašio Hantera S. Tompsona, čak i sa njegovim kabrioletom, njegovih 'sedamdeset i pet tableta meskalina... posudom za so polupunom kokaina', i ko zna čime još (ne sjećam se tačno). Ali jednostavno obožavam tu knjigu i taj film", dodao je, govoreći o filmskoj verziji Terija Gilijama iz 1998. godine.

Bonus video: